Aproape 90% din parcul de vagoane al CFR Călători are durata de viață depășită. Costurile numai pentru reamenajarea toaletelor din trenurile rapid și accelerat se ridică la circa 5 milioane de euro.


Romania nu respectă normele Uniunii Europene cu privire la durata de serviciu a unui vagon de călători. Conform normelor europene, durata de serviciu a unui vagon de călători este stabilită la aproximativ 15 ani, insă reglementările naționale stabilesc durata acestuia la 30 de ani, ceea ce reprezintă o valoare dublă. Din cele 3.240 de vagoane, cat reprezintă parcul total al CFR Călători, aproape 90% au durata de serviciu depășită. Deși CFR Călători spune că "eforturile companiei s-au concentrat asupra asigurării siguranței și confortului călătorilor", in funcție de posibilitățile financiare, au fost achiziționate numai 100 de vagoane nou-construite, la care s-au adăugat și cateva vagoane modernizate sau reabilitate.

Peste 41% dintre călători merg cu trenurile personale, 7% merg cu Intercity, restul optand, in procente aproape egale, pentru rapid și accelerat. În luna martie 2007 au călătorit cu trenurile Intercity 151.314 de persoane.

LUCRĂRI. Reamenajarea include obligatoriu inlocuirea și asigurarea protecției anticorozive a podelei cabinei wc și a porțiunilor metalice ale pereților prin vopsire in camp electrostatic pe o inălțime de 70 de centimetri și recondiționarea oalei wc și vopsirea acesteia in camp electrostatic.
În plus, vor fi intărite ușile de acces, suprafața melaminată a pereților laterali, și va fi recondiționată rama ferestrei și a corpului de iluminat. Mai mult, instalația de alimentare cu apă și a sistemului clasic de ventile acționate prin pedale și tije va fi inlocuită cu ventile cu temporizare mecanică. De asemenea, lavoarul, oglinda, savoniera, suporții pentru hartie și șervețele, coșul de resturi vor fi inlocuite cu elemente noi, asigurate impotriva sustragerii.

VINOVAŢI SUNT CĂLĂTORII. Deși salubrizarea vagoanelor de călători este "o preocuparepermanentă a CFR Călători", de cele mai multe ori oamenii călătoresc in condiții mizere. Pentru realizarea curățeniei in vagoanele de călători au fost incheiate contracte de prestări servicii cu firme specializate, insă călătorii sunt necivilizați. Persoanele, care merg cu trenul pe distanțe mari și sunt nevoite să stea in tren mult timp, incep să aibă alte preocupări, cum ar fi tăiatul canapelelor, desprinderea perdelelor, colorarea pereților din compartiment, distrugerea cabinelor WC etc. De asemenea, "uitarea" resturilor de ambalaje și alimente prin compartiment sau pe culoar este ceva des intalnit. Cat privește dotările obligatorii din cabinele WC cu materiale igienico-sanitare, CFR Călători spune că acestea "sunt frecvent sustrase de răufăcători, imediat după plecarea trenurilor din stații".

INVESTIŢII