Responsabili din domeniul securității informatice avertizează că un virus nou, care are ca țintă aplicația VoIP a Skype, colectează adresele de mail și direcționează utilizatorii spre o serie de
site-uri ce găzduiesc
software infectat.O dată ce un dispozitiv este infectat, virusul trimite un link malițios prin intermediul mesageriei instant către alte persoane din lista de contacte a utilizatorului cu pricina, se afirmă pe blogul companiei de securitate informatică F-Secure. Link-ul conduce către un fișier executabil ce descarcă un cal troian capabil să descarce la randul lui alte programe virusate. Și poate pentru ca paguba să fie mai ușor de suportat, in final este afișată fotografia unei doamne imbrăcate sumar.

Aceeași adresă direcționează, de asemenea, utilizatorii către cel puțin opt pagini web cu informații legate de Africa. Încă nu este clar ce scop sau ce gen de daune produce accesarea acestor pagini. Dar cum unele din aceste pagini conțin mesaje publicitare, se poate suspecta că este vorba despre o fraudă in domeniul publicității online, susține un consultant al firmei Sophos, specializată in cyber-securitate, Graham Cluley. Mai precis, se incearcă determinarea a cat mai mul-tor click-uri pe bannerele publicitare, click-uri aducătoare de profit.

ANTECEDENTE. Skype a mai fost ținta virușilor și in trecut, insă in nici unu din cazuri nu au fost produse pagube majore. Nici noul sosit din această categorie nu se așteaptă să cauzeze probleme semnificative. Asta și datorită faptului că virușii transmiși prin mesageria instant (IM) infectează de obicei mai puțini utilizatori decat cei trimiși pe căi mai tradiționale, cum ar fi e-mail-ul. De asemenea, in cazul IM, utilizatorul poate solicita online informații despre un link primit, lipsa unui răspuns putand fi un indiciu important legat de gradul de risc pe care il prezintă. Chiar dacă unele tipuri de malware au capacitatea de a genera un răspuns automat, se pare că acestui virus ii lipsește această posibilitate.