"În situația in care, in pofida avizului Curții Constituționale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maximum cinci minute de la vot voi demisiona din funcție și voi chema in fața electoratului și pe cei care au generat un abuz constituțional prin suspendarea președintelui fără ca acesta să fi incălcat Constituția", a anunțat aseară președintele Traian Băsescu, intr-o declarație de presă ca urmare a motivării date de Curtea Constituțională avizului negativ in chestiunea suspendării șefului statului.


Potrivit președintelui, care a lecturat un pasaj chiar din motivație, Curtea a arătat că nu numai că are dreptul, ci este obligat chiar de către Constituție și de legitimitatea dată de electorat să aibă un rol activ in viața politică, in supravegherea instituțiilor statului. Niciunul dintre punctele din sesizarea depusă de parlamentari nu a fost considerat de Curte drept o incălcare a Constituției, a mai subliniat Traian Băsescu, consfințind astfel că cei doi ani și jumătate de mandat de pană acum sunt "in spiritul și litera legii", iar criticile aduse nu au fost "atacuri", ci "elemente de indeplinire a mandatului de președinte ales". "În aceste condiții, sunt decis să ne intoarcem la electorat. Mi se pare corect ca electoratul să judece și să decidă cine trebuie menținut in funcție: președintele Romaniei sau ­ cine știe – Parlamentul? E clar că cineva greșește și eu nu sunt acela, chiar dacă in mintea unora trebuie să plătesc pentru că nu am acceptat șantajul șI parteneriatul cu oligarhii impotriva interesului național", a spus Traian Băsescu. Întrebat insă cum poate fi adus Parlamentul in fața electoratului, președintele a rectificat, arătand că s-a referit la liderii politici și la o cursă prezidențială, nu la una parlamentară.

PE VERDE, NU PE ROȘU. Șeful statului spune el are "sufletul impăcat" in relația sa cu romanii și Constituția, iar "mai departe, decizia politică a unora de a avea un președinte decorativ e un deziderat pe care trebuie să aștepte să și-l vadă indeplinit cand Romania va avea un alt președinte, nu in timpul acestui mandat". Băsescu a descris demersul de suspendare prin comparație cu o masină care trece pe verde, "polițistul spune că mașina a trecut corect, dar prefectul tot vrea să ii ia șoferului carnetul".

BĂIEŢII DEȘTEPŢI. Cum in ultimele luni, "prioritatea coaliției antiprezidențiale a fost suspendarea", președintele a expus șI el o listă de priorități, invitand clasa politică și Parlamentul să vadă "dacă nu cumva sunt și ale lor". Consolidarea Guvernului și "analizarea posibilității" de a alfa și romanii cine iși asumă guvernarea. Legea ANI. Introducerea votului uninominal. Accesul egal la fonduri europene. Descentralizarea administrativă. Reforma in ducație și in sănătate. "Trebuie făcute presiuni pentru clarificarea jafului din energie. Ca efect al activității băieților deștepți, susținuți bine de miniștrii succesivi ai industriilor, prețul plătit de populație la energia electrică este cel mai ridicat, in timp ce băieții deștepți cumpără cu 25 și vand cu 87", a cerut din nou Băsescu, care a amintit și despre neregulile de la achiziția de medicamente, dar și de construcția de drumuri șI autostrăzi. "Aud că se face drum rapid spre Focșani, cand pană la Iași se merge pe patru benzi. O spun public: Romania se poate lega de Europa către Vest, de la Nădlag incoace, nu spre Est, către Rusia", a declarat el.