Reprezentantii Electrica si cei ai Protectiei Consumatorilor au ajuns la concluzia ca actualul sistem de calcul al accizei nu poate fi schimbat.Scandalul accizei la curent pare sa se stinga, dar in defavoarea consumatorului. Dupa ce s-au intilnit pe rind cu Electrica si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei au ajuns la concluzia ca metoda de calcul al accizei folosita de companiile de distributie este perfect legala. Mai mult, spun cei de la ANRE, prevederile din Romania sint copie fidela a unei directive europene. „In privinta accizei, Codul fiscal nu face altceva decit sa transpuna prevederile unei directive europene", a declarat pentru „Cotidianul" Viorel Alicus, seful Directiei de preturi si tarife din ANRE. Electrica si ANPC ii sustin punctul de vedere. Consumatorul e dezavantajat

„Legea este lege si trebuie luata ca atare, nu interpretata. Eu nu pot sa comentez interpretarea fostului presedinte, in ultima zi a mandatului sau", ne-a spus Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC.

In urma cu doua saptamini, ANPC a acuzat Electrica de incalcarea unor prevederi privind calcularea accizelor din factura de electricitate si a solicitat companiei sa calculeze facturile la cursul valutar din data emiterii acestora. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri ca institutia va verifica prevederile legislative cu privire la riscul valutar.

Potrivit Codului fiscal, companiile de distributie a energiei electrice calculeaza acciza aplicata (0,50 euro pe MWh) la un curs de schimb din luna octombrie a anului trecut. Consumatorul este dezavantajat in conditiile in care, de atunci si pina acum, leul s-a apreciat simtitor in raport cu moneda europeana.