Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a instituit starea de alerta in ministerul pe care il conduce, pentru ca procurorii DIICOT au spus ca sistemul energetic din Romania „se afla in pericol". Ha-ha-ha.

Asta au spus ieri mai multe televiziuni si ziare centrale din Romania. De fapt, Vosganian nu a instituit nici o stare de alerta, spusele sale de vineri reprezentind doar o ironie la adresa nepriceputilor de procurori, care au dat cu bita in balta unui domeniu pe care nu il cunosc. O glumita care ar putea trece neobservata, ca multe alte spirite de gluma mai mult sau mai putin reusite cu care ne-au desfatat cei pe fruntea carora am lipit stampile de-a lungul timpului. Pentru ca romanii, nu-i asa, au foarte mult umor, ceea ce-i ajuta sa treaca zilnic peste buzunarele goale, peticite, si peste copiii costelivi de-acasa. Din nefericire, glumita lui Varujan Vosganian are consecinte destul de severe, daca ne apucam sa-i facem autopsia.

In primul rind, un ministru care ride atunci cind cineva ii spune ca sistemul pe care il conduce e pe cale sa lase tara in bezna nu imi provoaca incredere. In calitate de platitor de salariu baban, prefer un ministru care sa-si inghita zimbetul superior si sa verifice de sapte ori aceasta informatie inainte sa deschida gura, chiar daca stie cu siguranta ca procurorii au spus o prostie cit casa. In al doilea rind, ma tem ca studiile domnului ministru nu il recomanda sa ia la misto pe cineva pe tema energiei, intrucit in Academia de Studii Economice si Facultatea de Matematica este posibil sa nu fi facut cursuri despre retele de electricitate. Si, in fine, faptul ca domnul ministru spune ca presedintele Romaniei si Parchetul nu au autoritatea profesionala (dinsul o are) sa vorbeasca despre dezastre din energie, si ca acest lucru il pot face doar institutiile de reglementare (ai caror presedinti, din cite stim, sint invinuiti in Dosarul Energiei) si institutiile de control. Or, nu am auzit pina acum de vreun raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei care sa vorbeasca despre jaful din energie, despre Portile de Fier, despre „baietii destepti" sau despre contribuabilii prosti care le platesc profiturile, pentru ca Hidroelectrica le vinde tot curentul ieftin, si apoi cumpara curent scump ca sa-si poata onora contractele. Desi s-au promis astfel de rapoarte de zeci de ori.

Nu sustinem faptul ca acei procurori aveau dreptate. Ba, este chiar posibil ca exprimarea aceea cu pericolul sa ii apartina presedintelui Basescu, care face circ, asa cum sustine domnul Vosganian, si ca sistemul energetic national sa fie curat ca lacrima si in deplina siguranta. Insa ei au facut ceva, spre deosebire de Corpul de Control al ministrului. Au aratat ca sistemul energetic romanesc este putred, din cauza unor smenari, pe care se chinuiesc sa ii doboare, spre deosebire de oamenii „pregatiti" din domeniu. Macar din acest motiv ar trebui sa nu ajunga tinta mistourilor politice.