Oncologii spun că, pentru a reduce cheltuielile, unele tratamente cu citostatice
ar trebui efectuate
in cabinetele de oncologie din ambulatorii.


Președintele Asociației de Oncologie Medicală din Romania, profesor doctor Florin Bădulescu, este de părere că "banii trebuie să urmeze bolnavul de cancer, și nu invers". În opinia profesorului Bădulescu ar trebui extinsă rețeaua de cabinete de oncologie. La ora actuală, in Romania sunt aproximativ 70-80 de cabinete de oncologie. Dacă aceste cabinete ar fi finanțate corespunzător, pacienții nu s-ar mai inghesui in cele două institute din țară – de la Cluj și de la București –, care sunt favorizate in privința fondurilor repartizate.

BUGET. Ministrul Nicolăescu a anunțat că bugetul alocat oncologiei este cu 12% mai mare in 2007 decat in 2006, dar banii vor fi dirijați in special către cele două institute. Or, in județul Dolj, bugetul pe 2007 este 60% din bugetul anului trecut. "Este o discriminare a bolnavilor de
cancer", observă prof. dr. Florin Bădulescu.

Soluția: extinderea rețelei de cabinete oncologice in ambulatorii pentru efectuarea unor tratamente cu citostatice, finanțarea corespunzătoare și repartizarea de oncologi și la Sinaia, și la Buftea, respectiv in localități mai mici.

"S-ar reduce, astfel, costul unei cure de citostatice de aproape 10-15 ori, dacă aceasta ar fi efectuată in cabinete de oncologie din ambulatorii", apreciază doctorul Florin Băcanu, medic oncolog primar la Spitalul "Sfanta Maria" din București. Pe langă reducerea considerabilă a cheltuielilor, administrarea unor tratamente in cabinetele dotate in acest sens ar veni și in intampinarea dorinței unor bolnavi. Sunt bolnavi care din diferite motive – teama de a nu-și pierde locul de muncă, de a nu se afla in jur despre boală etc. – preferă tratamentul ambulatoriu celui in spital. "Majoritatea bolnavilor de cancer sunt din categoria de varstă 35-64 de ani, unde frecvența acestei boli se plasează pe locul intai, inaintea bolilor cardiovasculare. Sunt persoane active din punct de vedere profesional care in foarte multe cazuri nu vor să-și ia concediu pentru a se interna in spital", susține dr. Florin Băcanu.