Europarlamentarii romani au observat o diferenta uriasa intre organizarea si eficienta PE si cele ale Legislativului romanesc, dar nu-si pot convinge colegii sa se schimbe.

Intr-o dezbatere cu tema „35 pentru Parlamentul European" organizata de revista „Le Monde diplomatique" editia in limba romana, la aniversarea unui an de la aparitie, au participat doi europarlamentari - Daciana Sarbu si Maria Petre -, invitatul special fiind jurnalista Anne-Cecile Robert de la revista franceza. Cele doua parlamentare au explicat cit de bine organizate sint lucrurile in PE, cit de transparent se lucreaza, cit de punctuali sint parlamentarii si cit de bine definite si clare sint competentele. Desi incearca din septembrie 2005 sa explice colegilor din Romania cum se lucreaza in PE si cit de eficient este sistemul european, Sarbu si Petre au recunoscut ca n-au avut prea mult succes in a schimba mentalitatea romanilor.

Grupuri politice

In ceea ce priveste grupurile politice din PE, Maria Petre a marturisit ca primeste in fiecare dimineata o scrisoare confidentiala din partea Partidului Popular European al carui membru este PD, in care i se prezinta situatia sa - prezenta la vot si la dezbaterile din comisii. Daca este mai mica decit media grupului politic, i se atrage atentia ca sint sanse slabe sa promoveze, iar daca are 50% absente este sanctionata financiar. Petre s-a mai plins ca parlamentarii europeni nu au un interlocutor in tara care sa le spuna, pe diverse probleme, care e pozitia clara a Romaniei. Daciana Sarbu (PSD) spune ca grupul socialistilor, din care face parte, este cel mai unit, deciziile luate se respecta cu strictete la vot. Daca insa exista interese nationale in anumite domenii, delegatia tarii respective isi exprima punctul de vedere si poate sa voteze cum ii dicteaza interesul. Grupul de extrema dreapta creat dupa aderarea Romaniei si Bulgariei este un grup „exotic", care vocifereaza si striga in plen, la fel ca PRM in Romania, dar practic nu are putere pentru ca sint doar 20 de parlamentari, au explicat eurodeputatele.