Trei noi victime ale incidentelor armate de ieri, de la Universitatea Virginia Tech, au fost identificate oficial azi, printre ele numarandu-se doi profesori de la Facultatea de Stiinte ale Ingineriei si Mecanica, dintre care unul este omul de stiinta Liviu Librescu, relateaza CNN.

Profesorul Liviu Librescu si colegul sau G.V. Loganathan au fost ucisi ieri de studentul care a deschis focul asupra elevilor si cadrelor didactice, in sali de curs si pe coridoarele universitatii, potrivit CNN, care a prezentat imagini cu portretele celor doi profesori.

A incercat sa-si salveze studentii

Presa din Israel, dar si din Statele Unite publica, azi, articole despre profesorul Librescu si despre eroismul sau in timpul atacului de la Universitatea din Virginia. Alec Calhoun, student al profesorului, a declarat ca Librescu a tinut blocata usa incaperii pentru a le permite studentilor sa sara pe geam. Ulterior, atacatorul a incercat sa intre in clasa si pentru ca nu a reusit a tras o rafala de gloante in usa.

Unul dintre studentii lui Librescu, Alec Calhoun, a povestit: „Inainte sa sar pe fereastra m-am intors si m-am uitat la profesor, care ramasese in urma, probabil pentru a bloca usa. Fusese ucis."

Profesorul si-a sacrificat viata pentru a-i salva pe studentii aflati in sala de curs, scrie publicatia "Yediot Aharonot", care adauga ca Librescu era casatorit si locuia cu sotia sa, Marlina, in Statele Unite. Cei doi aveau doi baieti, Arieh si Joe, care traiesc in Israel. Potrivit ziarului, rudele profesorului au inceput deja formalitatile pentru repatrierea corpului neinsufletit si inmormantarea in Israel.

Doctor Honoris Causa

Profesorul Liviu Librescu a plecat din Romania in 1978 si ulterior s-a stabilit in Statele Unite. A absolvit Facultatea de Politehnica din Bucuresti in 1952, iar in anul urmator s-a inscris la un master, tot in cadrul Politehnicii.

In 1969 termina doctoratul in mecanica fluidelor in cadrul Academiei de Stiinte din Romania. Librescu a lucrat pe postul de cercetator principal in cadrul Institutului de mecanica a fluidelor pana in 1975. Paraseste tara in 1978 si lucreaza ca profesor de inginerie mecanica si aeronautica in cadrul Universitatii din Tel-Aviv, in Israel, pana in 1986, cand pleaca in Statele Unite, la Universitatea Tehnica din Blacksburg, Virginia.

Librescu era membru al mai multor academii de constructii din Ucraina, Armenia si Statele Unite ale Americii si a fost distins cu multe premii de catre mai multe organizatii internationale. El avea peste 500 de materiale publicate in mai multe reviste de specialitate sau ca lucrari personale.

In 2000, a fost declarat Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice din Bucuresti. Profesorul Librescu era considerat parintele petrochimiei si primise premiul "Traian Vuia" din partea Academiei Romane, in 1972.

7:15 - primele focuri de arma

Luni dimineata, la ora 7:15, politia din oraselul Blacksburg din statul american Virginia a fost anuntata ca focuri de arma au fost auzite la un camin din campusul Universitatii Virginia Tech. Conform SkyNews, o studenta a universitatii, care locuia in caminul West Ambler Johnston din campusul VA Tech, a fost ucisa de fostul ei iubit. Unul dintre rezidentii asistenti din camin, care a incercat sa ajute victima, a fost la rindul sau impuscat. Atacatorul a fugit imediat de la fata locului. Politia, care a calificat incidentul drept o disputa domestica izolata, a blocat accesul la camin, dar a permis desfasurarea normala a activitatilor in toate celelalte cladiri din campus.

Al doilea atac

Doua ore mai tirziu, politia a inceput sa primeasca noi apeluri care anuntau un atac armat in cladirea Norris Hall, unde se desfasurau cursurile facultatii de inginerie. Chiar daca studentii s-au baricadat in clase pentru a se feri de atacatorul inarmat, 31 de persoane si-au pierdut viata, printre care insusi autorul atacului, care si-a luat propria viata.

Chiar daca politia nu a declarat inca oficial ca autorul celor doua atentate este acelasi, aceasta e principala pista investigata de politie. Totusi, inca este luata in considerare si posibilitatea ca atacatorul sa fi avut un complice.

Pe linga cei 33 de morti, spitatele din regiune au primit si un numar mare de raniti, majoritatea cu plagi multiple. Dupa cum informeaza Reuters, doctorii care ii trateaza pe raniti sunt de parere ca plagile multiple demonstreaza clar intentia atacatorului de a ucide.

Campusul Universitatii Virginia Tech este deocamdata izolat.

Romanii, in siguranta Mai mult de jumatate din cei 40.000 de locuitori ai oraselului Blacksburg, situat la 400 de kilometri sud-vest de Washington, sunt studenti. Peste 20 de studenti si cadre didactice din Romania activeaza la Universitatea Virginia Tech. Conform celor mai recente informatii, nici unul nu a fost ucis in atentate.

Referinte:

'Pop, Pop, Pop': Students Down, Doors Barred, Leaps to Safety (Washington Post) Israeli lecturer 'saved several students' (Irish Examiner) Israeli hero professor killed at Virginia Tech (Jerusalem NewsWire) Warning came too late to save lives 33 killed in attacks 2 hours apart -- 'There was blood everywhere' (San Francisco Chronicle) 'I don't think my teacher got out' (Baltimore Sun) World reacts to U.S. university shooting (Seattle Post Intelligencer) Department of Engineering Science and Mechanics - Virginia Tech