Autoritile americane au anunat iniial c autorul atacului este un student chinez, care urma cursurile Universitii Virginia Tech din luna august. Ulterior au aprut informaii potrivit crora criminalul ar fi de origine coreean, iar experii nu au intarziat s-i schieze portretul psihologic.

Poliia a anunat ieri c unul dintre vinovaii pentru carnagiul de la Universitatea de Tehnologie din Virginia este un student sud-coreean.

CHINEZUL CU CHIPIU MARO. Mai muli martori oculari vzuser in momentul atacului un tanr asiatic care purta o apc de culoare maro i o jachet din piele neagr. Iniial s-a crezut c este vorba despre un student de origine chinez, a crui identitate nu a fost dezvluit. Autorul atacului de luni ar fi fost, potrivit cotidianului Chicago Sun-Times, un student chinez in varst de 24 de ani, care se afla in SUA din vara lui 2006. Autoritile de la Beijing au reacionat imediat la suspiciunile presei, afirmand c nu dein informaii referitoare la identitatea tanrului care ar fi fost capabil de acest carnagiu. Potrivit AFP, care citeaz surse de la Beijing, ministrul chinez de Externe, Li Zhaoxing, a transmis omologului su de la Washington, Condoleezza Rice, o telegram de condoleane.

CHITANŢA. La cateva ore de la apariia in pres a acestei informaii, anchetatorii au anunat c autorul unuia dintre cele dou atacuri este Cho Seung-Hui, un student sud-coreean care locuia intr-un cmin din campusul universitii. Potrivit posturilor de televiziune americane ABC i FoxNews, in rucsacul tanrului de 23 de ani a fost gsit o chitan pentru cumprarea unui pistol Glock, calibrul de nou milimetri. Informaia privind identitatea atacatorului a fost confirmat i de departamentul de poliie al campusului, care a anunat c tanrul avea domiciliul in localitatea Centerville din Virginia.

Citeste si:

DOUĂ ARME. În cldirea universitii unde a avut loc cel de-al doilea atac au fost gsite dou arme – de calibru nou milimetri i, respectiv, 22 de milimetri. Potrivit testelor de laborator date ieri publicitii, una dintre arme a fost utilizat in ambele atacuri – i in slile de curs, i in dormitoarele studenilor. "În acest moment, dovezile nu il identific clar pe Cho Seung-Hui ca fiind autorul ambelor atacuri", a declarat colonelul
W. Steven Flaherty, comandantul poliiei din statul Virginia.
Anchetatorii i-au petrecut toat noaptea de luni spre mari adunand informaii, mrturii i dovezi i procesand i analizand probele din cldirea universitii. Cadavrele victimelor i cel al agresorului au fost transportate la Biroul de Medicin Legal din Roanoke, pentru examinare i identificare, autoritile locale anunand ieri c identitatea victimelor va fi dat publicitii in cel mai scurt timp posibil, ulterior informrii familiilor.
Tragedia de luni a redeschis in Statele Unite rni vechi, provocate de alte incidente similare care au avut loc de-a lungul timpului, precum i dezbaterea privind accesul prea facil al tinerilor la armele de foc.

Profilul unui criminal

AFP PHOTO/MEDIAFAX