Autoritățile americane au anunțat inițial că autorul atacului este un student chinez, care urma cursurile Universității Virginia Tech din luna august. Ulterior au apărut informații potrivit cărora criminalul ar fi de origine coreeană, iar experții nu au intarziat să-i schițeze portretul psihologic.


Poliția a anunțat ieri că unul dintre vinovații pentru carnagiul de la Universitatea de Tehnologie din Virginia este un student sud-coreean.

CHINEZUL CU CHIPIU MARO. Mai mulți martori oculari văzuseră in momentul atacului un tanăr asiatic care purta o șapcă de culoare maro și o jachetă din piele neagră. Inițial s-a crezut că este vorba despre un student de origine chineză, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Autorul atacului de luni ar fi fost, potrivit cotidianului Chicago Sun-Times, un student chinez in varstă de 24 de ani, care se afla in SUA din vara lui 2006. Autoritățile de la Beijing au reacționat imediat la suspiciunile presei, afirmand că nu dețin informații referitoare la identitatea tanărului care ar fi fost capabil de acest carnagiu. Potrivit AFP, care citează surse de la Beijing, ministrul chinez de Externe, Li Zhaoxing, a transmis omologului său de la Washington, Condoleezza Rice, o telegramă de condoleanțe.

CHITANŢA. La cateva ore de la apariția in presă a acestei informații, anchetatorii au anunțat că autorul unuia dintre cele două atacuri este Cho Seung-Hui, un student sud-coreean care locuia intr-un cămin din campusul universității. Potrivit posturilor de televiziune americane ABC și FoxNews, in rucsacul tanărului de 23 de ani a fost găsită o chitanță pentru cumpărarea unui pistol Glock, calibrul de nouă milimetri. Informația privind identitatea atacatorului a fost confirmată și de departamentul de poliție al campusului, care a anunțat că tanărul avea domiciliul in localitatea Centerville din Virginia.

DOUĂ ARME. În clădirea universității unde a avut loc cel de-al doilea atac au fost găsite două arme – de calibru nouă milimetri și, respectiv, 22 de milimetri. Potrivit testelor de laborator date ieri publicității, una dintre arme a fost utilizată in ambele atacuri – și in sălile de curs, și in dormitoarele studenților. "În acest moment, dovezile nu il identifică clar pe Cho Seung-Hui ca fiind autorul ambelor atacuri", a declarat colonelul
W. Steven Flaherty, comandantul poliției din statul Virginia.
Anchetatorii și-au petrecut toată noaptea de luni spre marți adunand informații, mărturii și dovezi și procesand și analizand probele din clădirea universității. Cadavrele victimelor și cel al agresorului au fost transportate la Biroul de Medicină Legală din Roanoke, pentru examinare și identificare, autoritățile locale anunțand ieri că identitatea victimelor va fi dată publicității in cel mai scurt timp posibil, ulterior informării familiilor.
Tragedia de luni a redeschis in Statele Unite răni vechi, provocate de alte incidente similare care au avut loc de-a lungul timpului, precum și dezbaterea privind accesul prea facil al tinerilor la armele de foc.


Profilul unui criminal

AFP PHOTO/MEDIAFAX