Campie intinsa, cu ogoare trase la rindea, pe care se vedea cate un tractor si o semanatoare. Din loc in loc, zone verzi - cred ca erau culturi de rapita - in rest, graul de-o palma, aparat de liziere forestiere. Trecem prin mai multe pasaje de nivel
Campie intinsa, cu ogoare trase la rindea, pe care se vedea cate un tractor si o semanatoare. Din loc in loc, zone verzi - cred ca erau culturi de rapita - in rest, graul de-o palma, aparat de liziere forestiere. Trecem prin mai multe pasaje de nivel si pe unul dintre stalpii de sustinere era lipit portretul lui Le Pen! Era prima imagine (si singura) ca peste putina vreme mai multi candidati se vor confrunta pentru conducerea Frantei.
Nimic din ceea ce suntem noi obisnuiti sa urmarim in campania electorala. Am cutreierat cateva mari zone din Paris, fara a vedea portrete si sloganuri ale celor ce tintesc la varf. Nu tu echipe de tineri, din diferite partide, care lipesc afise pe cladiri, vitrine, cabine telefonice s.a.m.d., luandu-se la harta cand intalnesc opozanti. Nimic din ceea ce suntem noi obisnuiti in atare situatii. Un oras calm, cu o populatie normala, fara confruntari si invective, fiecare pastrandu-si credinta si idealurile, fara a atenta brutal la cele ale celorlalti. Mai ales ca-i vorba de o tara in care, alaturi de "bastinasi", traiesc, mai mult sau mai putin in armonie, magrebieni si asiatici, balcanici si fosti sovietici, din lagarul carora proveneau, pe drept cuvant, si romanii. Cat despre tiganii nostri din Paris, asta-i o alta poveste...
Si atunci, unde-i campania electorala? Daca nu se distrug paduri intregi pentru afise, portrete, sloganuri si cimilituri, unde este confruntarea? In presa! Aici, francezii sunt la inaltime si, vrei, nu vrei, ii ataca sau ii apara pe candidati. Cu un corectiv: la emisiunile radio-TV, toti au drept la acelasi numar de minute, preopinentii trebuind sa se conformeze unor reguli deosebit de stricte: fara atacuri la persoana si numai confruntare de idei si programe. Ziarele si, mai ales, Internetul fac adevarata campanie, cei cu bani multi putand sa-si expuna mai eficient punctele de vedere. In dialogul centru-dreapta si socialistii (fara a-i lua in considerare pe comunistii anacronici!), din cate mi-am dat eu seama, Sarkozy este castigatorul. Pana duminica, insa, se pot intampla multe, mai ales ca-i vorba de o campanie electorala atipica fata de ale noastre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.