Fost presedinte al Tribunalului Bucuresti si membru in CSM, Maria Huza ar putea scapa de acuzatia de instigare la acordarea ilegala de credite.

Surse judiciare afirma ca unul dintre primii beneficiari ai dezincriminarii de catre Parlament a unor infractiuni bancare ar putea fi judecatoarea Maria Huza, acuzata de DNA in dosarul apartamentului din Centrul Civic. Potrivit procurorilor, judecatoarea ar fi obtinut o locuinta de 100 mp in centrul Capitalei din fondul imobiliar al Primariei Bucuresti destinat tinerilor casatoriti. Prin contractul de vinzare-cumparare, incheiat in anul 2001, Huza platea o dobinda de 20%, corespunzatoare achizitiei in rate a apartamentului, din care 15% era suportata de stat, prin subventie.

Lege imprecisa

Sursele care au dezvaluit o posibila achitare a Mariei Huza pentru acest capat de acuzare au indicat ambiguitatea Legii nr. 69/2007. Aceasta dezincrimineaza acordarea de credite cu incalcarea legii, doar daca acestea nu sint garantate sau urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, dar nu spune ce se intimpla daca creditul insusi provine din fonduri publice. In cazul Huza, creditul a fost luat de la BCR, la vremea aceea banca de stat, intre timp privatizata.

Mai ramine o acuzatie

Maria Huza mai este acuzata de procurori de fals si uz de fals, pentru ca a omis sa mentioneze in declaratia data atunci ca mai detinea o vila in Slatina. Sub acest aspect, procesul este suspendat, intrucit Huza a ridicat luna trecuta o exceptie de neconstitutionalitate privind falsul in declaratii, exceptie care urmeaza sa fie analizata de Curtea Constitutionala. Chiar in cazul in care Curtea ii respinge exceptia, noua incadrare a faptelor Mariei Huza reduce substantial posibila pedeapsa. Aceasta pentru ca, daca Legea nr. 78/2007, care incrimina deturnarea creditului sau a subventiilor, pedepsea aceste fapte cu inchisoare de la 5 la 15 ani, pentru fals si uz de fals, Codul penal prevede pedepse cuprinse intre 3 luni si 3 ani.

Tinerete fara batrinete

In ceea ce priveste apartamentul, judecatoarea l-a achitat integral, in 2005, inclusiv dobinda subventionata de stat in perioada 2001-2004, in ziua in care aceasta afacere a fost publicata in „Cotidianul".

De mentionat ca fostul presedinte al Tribunalului Bucuresti a cumparat apartamentul cu dobinda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti, in conditiile in care si fiica sa, Diana Micaela Huza, obtinuse un credit similar, cu dobinda subventionata de stat.

De altfel, si tatal Mariei Huza, Petre Vasile, obtinuse un apartament in municipiul Slatina, tot cu ajutorul unui credit cu dobinda subventionata de stat. Cu privire la aceste ultime doua aspecte, dosarul a fost disjuns, urmind sa se faca cercetari.

Precizare In articolul „Parlamentul scapa rechinii bancari", publicat ieri in „Cotidianul", declaratia procurorului Daniel Morar, seful DNA, acordata BBC, era: „In toate aceste dosare, pentru toate aceste infractiuni, inculpatii vor fi achitati pe motiv ca legiuitorul, deci Parlamentul, a dezincriminat fapta".

Dintr-o eroare, in „Cotidianul", in loc de „legiuitor" sau „Parlament" a aparut termenul „politicienii". Facem cuvenita rectificare.