Facultatea va putea fi absolvita doar cu examenul de verificare a cunostintelor sau doar cu lucrarea de licenta. Universitatile isi scriu singure legea examenului de absolvire.

Senatul universitatilor poate decide daca studentii vor sustine la examenul de absolvire atit lucrarea de licenta, cit si examenul de evaluare a cunostintelor. Pina acum, ambele probe erau obligatorii pentru terminarea studiilor universitare. Incepind cu acest an, fiecare facultate va decide propria metodologie de organizare si desfasurare a examenelor de finalizare a studiilor, dar si modul de sustinere pentru fiecare dintre cele doua probe ale examenului. Majoritatea universitatilor au decis sa pastreze atit examenul de evaluare a cunostintelor, cit si lucrarea de licenta sau de diploma, la absolvire, a declarat secretarul de stat pentru invatamintul superior din Ministerul Educatiei, Dumitru Miron. El a explicat ca Ministerul Educatiei nu poate impune universitatilor in ce fel sa isi organizeze examenele de absolvire si, din acest motiv, le-a dat posibilitatea sa aleaga ce tip de examen sustin studentii pentru a absolvi. „Nu e vorba de o relaxare a examenului de absolvire, ci de adecvarea prevederilor la autonomia universitara", a spus secretarul de stat. Acesta a explicat ca in anumite universitati, cum ar fi cele de teatru, de muzica sau de arte, examenele de tip grila sint inutile, pentru ca studentii prezinta, la licenta, o piesa de teatru, spre exemplu.

Anul acesta „nu", dar la anul „poate"

Majoritatea facultatilor, atit din Bucuresti, cit si din tara, sustin ca vor ramine anul acesta la vechea metoda de examinare. „Lucrarea de licenta este un lucru definitoriu pentru studentii Politehnicii si la noi nu se va schimba nimic", spune Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti. Nici Academia de Studii Economice nu renunta la traditionala metoda de examinare, pentru moment, dar pentru anul viitor s-ar putea sa o faca, spune rectorul Ion Rosca. La fel se intimpla si la Universitatea Bucuresti. „Decizia a fost sa mentinem asa cum am anuntat in urma cu sase luni, adica examenul va avea in continuare doua probe: examinare scrisa si lucrarea. Pentru anul urmator se poarta discutii la nivelul senatului. Avem insa puncte de vedere de la studenti si de la profesori, care sint impotriva scoaterii lucrarii de licenta. Este insa prea devreme pentru a ne putea pronunta", spune Romita Iucu, prorectorul universitatii.

Ordin ambiguu, decizii dupa bunul-plac

Cei din conducerea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) sustin ca ramin conservatori in privinta examenului de licenta din acest an. „Ordinul emis de MEdC in luna februarie este foarte ambiguu. Tocmai de aceea universitatile interpreteaza cum vor. Inca nu stim, dar este posibil ca si noi, anul viitor, sa renuntam la una din probe datorita faptului ca anii III si IV termina concomitent", spune Sorin Dragna, secretarul general al SNSPA. Si Universitatea Romano-Americana ramine in acest an la vechea metoda de examinare, compusa din cele doua probe, examenul scris si prezentarea lucrarii de licenta, urmind ca de la anul sa se discute probabilitatea de a renunta la o proba, conform spuselor rectorului universitatii, Ion Smedescu. Vechea metodologie se pastreaza si in restul tarii. „Nu se pot schimba regulile peste noapte. La noi, de doi ani, nu se mai da examen de licenta. Se sustine doar lucrarea. Aici studentii vor primi doua note: una pentru cunostintele fundamentale si de specialitate pe care le detin si una pentru prezentare", spune Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi.