Situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, lipsita de recunoastere oficiala a autoritatilor de la Roma, a creat deja o controversa in randurile celor peste un milion de romani aflati in peninsula la munca sau la studii. Organizarea bisericeasca i
Situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, lipsita de recunoastere oficiala a autoritatilor de la Roma, a creat deja o controversa in randurile celor peste un milion de romani aflati in peninsula la munca sau la studii. Organizarea bisericeasca in Italia se afla sub responsabilitatea Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cu sediul la Paris, Mitropolie autonoma in cadrul BOR, pastorita de Inalt Prea Sfintitul Parinte Iosif. Mitropolia isi intinde jurisdictia asupra parohiilor romanesti din Franta, Elvetia, Spania, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Olanda si Belgia, ca si asupra catorva manastiri. IPS Iosif s-a aflat chiar ieri in Italia unde cele peste 60 de parohii ortodoxe romanesti, impreuna cu Asociatia Romanilor din Italia, Primaria Romei, Accademia di Romania si Ambasada Romaniei au sarbatorit de Duminica Tomii Pastele romanilor din Roma si din imprejurimi. Mii de romani au participat in fata unei cruci inalte de peste 20 de metri la slujba celebrata de Mitropolitul Iosif in Piata Torvergata, unde in 2001, anul Jubileului, Papa Ioan Paul al II-lea a avut intalnirea cu tinerii din intreaga lume. Parintele Constantin Balauca, protopop pentru Italia Centrala si Meridionala, prezent la aceste manifestari, ne-a oferit detalii de ultima ora asupra statutului Bisericii Ortodoxe Romane in tara sora Italia.
Parinte, va rugam sa ne prezentati situatia actuala a Bisericii Ortodoxe Romane in Italia.
Sunt de aproape sapte ani preot in Roma si referitor la statutul Bisericii noastre in Italia pot sa va spun ca sunt anumite noutati. Daca in trecut reuseam sa avem o coeziune printr- o colaborare cu Arhiepiscopul de Paris, acum avem si un Episcop Vicar pentru Italia, PS Siluan, si, de anul trecut, au inceput demersurile oficiale pentru recunoasterea Bisericii in Italia.
Despre aceasta chestiune voiam sa discutam. Am primit de la cititorii nostri numeroase sesizari privind faptul ca Biserica noastra nu este recunoscuta si are doar statut de asociatie. Ce inseamna acest statut si cand va fi recunoscuta oficial drept cult religios?
Ea va fi recunoscuta atunci cand noi vom reusi sa corespundem exigentelor legislatiei italiene. Pentru ca sunt anumite puncte obligatorii la care noi incercam sa raspundem acum cat mai repede cu putinta.
Care sunt aceste imperative? Dati-ne un exemplu.
In primul rand, ar trebui sa avem o resedinta episcopala care sa fie proprietatea noastra. Chiar in aceste zile facem demersuri pentru a cumpara un apartament mare, la Roma, unde sa fie stabilit sediul Episcopiei. Pentru ca bunurile patrimoniale reprezinta un punct nevralgic pentru recunoasterea noastra. Noi avem insa un atu foarte important pentru ca ne asemanam, ca mod de organizare, cu Biserica Catolica. Suntem o biserica istorica, iar parohiile functioneaza destul de bine. Suntem organizati si la nivel de administratie parohiala, nu avem o administratie haotica si asta ne va inlesni, speram noi, ca pana la Craciun sa obtinem recunoasterea.
Sa inteleg ca un prim impediment ar fi sediul?
Si sediul, dar si statutul, pentru care acum s-a conceput o ultima forma. Avem deja sprijinul Universitatii Roma Tre in acest sens, care se ingrijeste de toate aceste aspecte legislative. Deja, inainte de Sfintele Paste, au fost aici IPS Iosif si PS Siluan si ne-am intalnit cu responsabili din partea Universitatii si s-a lucrat la ultimele detalii privind statutul. Acest statut nu poate fi modificat usor. Dupa ce se stabileste ultima forma, va fi prezentat Ministerului de Interne si nu mai poti aduce usor modificari textului. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand elaboram acest text, pentru a nu fi obligati sa intervenim asupra textului in urmatorii cinci - zece ani. Daca lamurim acest lucru, imediat vom reusi si cu sediul Episcopiei. Deja avem acum planurile pentru o manastire a noastra, pe un teren donatie din partea unui preot catolic, in localitatea Mirabella din tinutul Benevento; apoi vom achizitiona un alt teren la Roma, toate aceste lucruri conferind ideea de stabilitate si de seriozitate.
Parinte, exista practic in acest moment o biserica romaneasca in Italia?
O biserica construita specific ortodoxa, nu. Suntem toti oaspeti fie in salile parohiale, fie in alte biserici, dar, in general, suntem in sali parohiale sau in sali adiacente Bisericii Catolice. Dar este bine si asa pentru ca putem sa venim in intampinarea necesitatilor spirituale nu doar ale compatriotilor nostri. Speram insa sa reusim sa construim cat mai repede, nu neaparat o Catedrala, cat biserici mai mici si mai multe, pentru ca exista multi romani raspanditi in toata Italia.
Credeti ca autoritatile italiene va vor sprijini in viitor? Ma gandesc la faptul ca romanii reprezinta una dintre principalele minoritati recunoscute din Italia, care are drepturi pe masura.
Are si drepturi, numai ca ne aflam inca in aceasta faza de inchegare, cand asociatiile s-au inmultit foarte mult, dar cand inca nu avem o maturitate a colaborarii efective intre anumite parohii si asociatii. Plus ca exista o anumita neincredere din partea autoritatilor vizavi de aceste asociatii si, prin urmare, aceasta inchegare este mai lenta. Dar sunt semne bune. Mai ales recenta intalnire care a avut loc in Duminica Tomii, care poate fi un bun semnal si un bun inceput de drum, o intalnire frumoasa si binevenita. Pentru ca ea da perspectiva crearii unei traditii, ca in fiecare an, de Duminica Tomii, toti preotii din Roma si din imprejurimi sa se intalneasca cu acele asociatii care se ocupa, intr-un fel sau altul, de romanii de aici.
In concluzie, putem spera ca anul viitor Biserica Romana isi va dobandi statutul cuvenit?
Speram ca asta sa se intample chiar anul acesta, daca nu intervin alte situatii internationale. Exista doua trepte de raporturi juridice intre Biserica si stat. Prima este recunoasterea, care da un anumit statut si anumite drepturi, iar a doua este intelegerea (intesa) care da toate drepturile cultului sau bisericii respective. Noi avem acum prima treapta, dar alte biserici au deja cu statul italian aceasta "intesa", insa unele au fost blocate ani de zile datorita situatiei internationale complexe. Pentru ca ei doresc sa acorde recunoastere doar acelor culte care au stabilitate, care nu creaza probleme statului si care impartasesc valorile fundamentale universal valabile. Iar noi facem parte din familia italiana si nu avem situatii care sa creeze tensiuni cu statul italian, de care depinde aceasta recunoastere. Cred ca anul acesta Craciunul ne va aduce si aceasta bucurie de a fi recunoscuti. In momentul in care vom fi recunoscuti, lucrurile se vor schimba destul de mult. Vom avea acces la terenuri, la fonduri si la multe alte facilitati si vom incepe sa construim biserici cu toate structurile anexe necesare pentru o mai buna inchegare a comunitatilor romanesti prezente in Italia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.