Adevaratul actionar al SC FRUVIMED SA Medgidia, Constantin Samson, a fost indepartat in urma unui complot pus la cale de cei trei directori numiti ilegal in fruntea societatii - Aurel Seitan (foto stanga), Georghe Sorici (foto dreapta)
si Paris Carapid -, si administratorul judiciar SC FAIR&FULL CONSULTING SRL Constanta. Cu toate ca infractiunile comise sunt cat se poate de evidente, iar in aceasta escrocherie si statul a fost furat, organele de cercetare penala tergiverseaza de patru ani trimiterea in judecata a faptuitorilor. In acest timp, conducerea ilicita a SC FRUVIMED SA, protejata de fostul director al SRI, Virgil Magureanu, care a fost atras in societate ca administrator, gestioneaza furturi de miliarde de lei.
In toamna anului 2000, consilierul economic Constantin Samson propune PAS (Programul Asociatiei Salariatilor), din care si el facea parte, cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la Ministerul Agriculturii. Acesta se obliga sa achite integral cele 79,184% procente scoase la vanzare, dupa care actiunile sa fie impartite in felul urmator: 85% investitorul si 15% restul membrilor PAS, fara ca acestia din urma sa scoata vreun ban din buzunar. Toata lumea este de acord, ba chiar se intocmeste o lista a asociatiei PAS, care se depune la un Registru independent al actionarilor. In februarie 2002, AGA FRUVIMED depune o cerere, in calitate de debitoare, pentru inceperea procedurii de reorganizare judiciara. O luna mai tarziu, Constantin Samson il propune pe fostul angajat, Aurel Seitan, pentru functia de director executiv al societatii si presedinte al Consiliului de Administratie. In tot acest timp, ratele catre minister sunt achitate pana la stingerea datoriei. De asemenea, actionarul majoritar mai achita o serie de datorii catre bugetele statului si facturi pentru motorina, insecticide, utilitati si altele, aratandu-se dispus sa mai preia si o creanta a societatii, de trei milioane de dolari, detinuta de BCR, astfel incat societatea sa iasa din reorganizare judiciara. La sfarsitul anului 2004, actionariatul FRUVIMED se prezenta in felul urmator: Constantin Samson - 67,306%, SIF Transilvania - 20,816% si restul asociatiei PAS - 11,878%.
Puciul directorilor
La data de 23.10.2004, actionarii majoritari Samson si SIF Transilvania convoaca AGA FRUVIMED pentru alegerea unui nou Consiliu de Administratie. In paralel, directorul Seitan convoaca, pentru aceeasi zi, adunarea generala a PAS. In sedinta oamenilor muncii, Constantin Samson este exclus din PAS, dupa ce investise miliarde de lei in societate. In continuare, acestuia si reprezentantului SIF Transilvania li se interzice accesul la AGA FRUVIMED. In urma acestui abuz de proportii, reprezentantii a doar 11,878% din actionariatul societatii numesc ilegal un Consiliul de Administratie, avandu-i in componenta pe: Aurel Seitan - director executiv, Gheorghe Sorici - director economic si Paris Carapid - director marketing. La aceeasi data si la sediul aceleiasi societati comerciale, actionarii majoritari tin si ei o sedinta AGA, de asta data legitima, numind un alt Consiliu de Administratie. Ulterior, componenta acesteia este inscrisa la Oficiul Registrului Comertului Constanta si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. In mod cu totul paradoxal, reprezentanta administratorului judiciar, Fanica Constantin - care n-avea nici un fel de competenta atribuita de lege sa se amestece in treburile actionariatului - recunoaste sub semnatura hotararile AGA, cea ilegala. Din acest moment, femeia (care are un trecut dubios datorat asocierii ei in afaceri murdare cu controversatul Fanel Pavalache) se transforma intr-un veritabil avocat al directorilor impostori, reprezentandu-i ilegal pe acestia chiar si in fata instantelor de judecata.
De ce s-a dat Fanica cu impostorii
In continuare, tripleta Seitan-Sorici-Carapid, asistata de administratorul judiciar Fanica Constantin se dedau la o serie intreaga de falsuri, delapidari, inselaciuni si chiar spalari de bani, care ajung in cele din urma sa-i copleseasca. Pentru a distrage atentia autoritatilor de la aceste flagrante incalcari ale legii si de la talharia pe care au orchestrat-o, impostorii formuleaza o multime de plangeri penale si civile impotriva lui Constantin Samson. Speranta lor era ca acesta va renunta la banii investiti in FRUVIMED, iar ei vor ramane stapanii de necontesat ai societatii. Insistam asupra faptului ca sprijinul nemijlocit acordat de Fanica Constantin impostorilor n-a fost nici pe departe unul legitim. Prin preluarea creantei de trei milioane de USD de la BCR, Samson si SIF Transilvania intentionau sa scoata FRUVIMED din reorganizare judiciara. Moment in care, administratorul judiciar FAIR&FULL ar fi ramas fara obiect de activitate. Adica, fara incasarile de circa 8% din vanzarile realizate de societate, potrivit deciziei judecatorului sindic.
Operatiuni financiare suspecte
Practic, dupa ce a salvat societatea de la lichidare, prin investitii importante, facand cadou salariatilor 15% din actiunile cumparate de la Ministerul Agriculturii, majoritarul Constantin Samson s-a vazut si eliminat din FRUVIMED, si cu banii luati.
In continuare, in baza unor ilegalitati strigatoare la cer, gasca din fruntea proletariatului societatii ajunge actionara majoritara. Astfel, anumite persoane fizice, incepand cu Aurel Seitan, Gheorghe Sorici si Paris Carapid (foto) au ajuns sa detina, prin frauda si spalare de bani, 71,26% din FRUVIMED, in timp ce asociatia PAS a avansat la cota de 18,6%. Majoritarul actionariatului este acum directorul de marketing Paris Carapid, care ar fi imprumutat societate cu diverse sume de bani, a caror provenienta n-a putut-o justifica in vreun fel, dupa cum a constatat Oficiul de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Printre multe altele, in 2004, Consiliul de Administratie i-a virat nejustificat directorului de marketing 3,7 miliarde de lei, iar acesta i-a varsat in aceeasi zi in contul PAS. De aici, banii au ajuns inapoi la SC FRUVIMED SA Medgidia, sub forma de investitie - aport de capital. Tot in aceeasi zi. Sa mai spunem ca, in urma unor asemenea manevre penale de culise, participatia statului, reprezentat de SIF Transilvania, a fost diminuata in mod fraudulos de la 20,816% la doar 10,139%.
In urma mai multor plangeri privind activitatea infractionala a administratorului judiciar FAIR&FULL CONSULTING SRL, judecatorul sindic Adriana Gherasim a dispus inlocuirea acestuia cu SC MAESTRO SRL Constanta, la data de 29 mai 2005. Principalele acuzatii aduse Fanicai Constantin au constat in proasta gestionare a societatii si musamalizarea ilegalitatilor comise de conducerea nelegitima a acesteia. Inca o dovada a faptului ca tripleta impostorilor si administratorul judiciar au lucrat mana-n mana impotriva adevaratului actionar majoritar, Constantin Samson, consta in faptul ca SC FRUVIMED SA Medgidia a formulat recurs impotriva solutiei judecatoarei Gherasim. Cu alte cuvinte, Seitan, Sorici si Carapid o voiau neaparat pe Fanica la sanul lor, si nu concepeau ca procentul din incasari, reprezentand comisionul de 8% ce revenea SC FAIR&FULL SRL, sa fie platit altcuiva.
Falsuri in contabilitate
In dosarul de reorganizare judiciara nr. 1196/COM/2006 al Tribunalului Constanta, judecatorul sindic a dispus efectuarea de catre noul administrator judiciar, SC MAESTRO SRL, a unui raport de specialitate.
Mai exact, se cereau explicatii privind "investitiile efectuate la fermele 4, 8, 9, 13 si 18, sursele de finantare si modul de instrainare a acestora in perioada 2001 - 2004". Din acest raport reiese ca debitoarea (FRUVIMED) a instrainat in totalitate investitiile efectuate la respectivele ferme catre asociatia PAS, iar acestea s-au intors ca aport in natura la majorarea capitalului FRUVIMED. Pe de alta parte, majoritatea investitiilor au fost fictive, fiind reprezentate doar in contabilitate, pe hartie. Ca atare, administratorul judiciar si-a exprimat "rezerva privind sinceritatea situatiilor financiar contabile ale anului 2004 asa cum se reflecta in registrul jurnal al societatii (document de proba in justitie) care reprezinta modificari ale sumelor inscrise initial in luna august 2004 si la total an 2004, modificare survenita ulterior inchiderii anului financiar 2004. S-au comparat in acest sens rulajul curent al lunii iulie 2004 din balanta de verificare in suma de 298.708.631.554 lei vechi si rulajul din registrul jurnal pe luna iulie 2004 (care trebuia sa reflecte fidel inregistrarile contabile ale lunii) in suma de 337.404.141.129 lei vechi, rezultand o diferenta in suma de 38.695.509.675 lei vechi". Ceea ce inseamna ca directorii impostori Seitan, Sorici si Carapid au falsificat documentele societatii, dupa o practica foarte frecventa ce-a inceput din momentul in care s-au instalat ilegal la conducerea FRUVIMED. Totodata, a mai fost inregistrata o diferenta dubioasa, de 734.817 lei, intre "rulajul debitor al contului 5121 "banca" in suma de 43.279.566.514 lei vechi din nota contabila generala privind banca nr. 193/31.07.2004 si rulajul debitor al aceluiasi cont din balanta de verificare incheiata in luna iulie in suma de 43.278.831.697 lei vechi". Aceasta diferenta nu este mare, insa denota cu claritate ca operatiunile puse la cale de cei trei directori, sub supravegherea Fanicai Constantin, n-au fost deloc curate. Iar acest lucru a fost ascuns judecatorului sindic de fostul administrator judiciar, in rapoartele lunare intocmite. Asadar, potrivit raportului SC MAESTRO, nu exista nici cel mai mic dubiu ca in contabilitatea societatii exista grave inadvertente, care au fost comise in fals de conducerea ilegala a FRUVIMED. Motiv pentru gasca Seitan, Sorici, Carapid si Fanica de a face totul ca acest raport sa nu ajunga in dosarul cauzei, devenind public.
Fanica apeleaza la judecatoarea Lohan
In ziua in care SC MAESTRO urma sa depuna raportul la Tribunalul Constanta, intelegand ca se strange lantul, FRUVIMED a facut cerere, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), de suspendare si de stramutare a dosarului. Iar aceasta solicitare a fost depusa chiar de Fanica Constantin (foto), care n-avea nici in clin nici in maneca cu actionariatul ori conducerea societatii. Transformata in avocata conducerii ilegale a firmei, aceasta s-a dus direct la prietena ei, presedinta Sectiei Comerciale din ICCJ, Eugenia Popa Lohan, pentru a rezolva situatia cu celeritate. In paranteza fie spus, Lohan a fost destituita prin Decretul nr. 190/1.06.1998, de presedintele Emil Constantinescu, impreuna cu toti judecatorii care au semnat rusionoasa Hotarare nr. 1/1995, prin care s-a blocat accesul fostilor proprietari la imobilele furate in timpului regimului comunist. Dupa patru ani de avocatura, timp in care n-a fost capabila sa se descurce, Lohan a revenit in aceeasi functie detinuta inainte la ICCJ, sub regimul Iliescu-Nastase.
Calcand in picioare orice proceduri judiciare, prietena Fanicai Constantin a acceptat pe loc suspendarea in vederea stramutarii dosarului, ceea ce este o aberatie in materie juridica. De asemenea, a blocat sedinta Adunarii Creditorilor, in care urma sa fie prezentat raportul cu gaurile provocate societatii de impostori. Numai ca MAESTRO a depus raportul la arhiva, dimineata la ora 9.00, iar stramutarea dictata de Lohan a fost decisa ceva mai tarziu. Astfel, documentul a devenit public, nemaiputand fi musamalizat de Fanica. Disperati, avocatii directorilor au facut recurs impotriva nu-se-stie-cui, precum ca MAESTRO n-ar fi avut dreptul de a-si depune raportul. Ceea ce este o alta aberatie caracteristica gastii de la FRUVIMED.
Asul din maneca
In legatura cu deciziile partinitoare ale judecatoarei Eugenia Popa Lohan, despre care presa a scris in mai multe randuri, Constantin Samson ne-a povestit din propria experienta: "La un moment dat, intr-un dosar aflat la Constanta, am depus si eu la ICCJ o cerere de suspendare, solicitand stramutarea procesului. Normal ca nu mi-a fost acceptata. Mai mult, Eugenia Lohan in persoana mi-a explicat ca judecatorii au obligatia de a cita partile, de a cere si studia dosarul, ca sa constate daca se impune solutia stramutarii, si abia apoi se pot pronunta cu privire la suspendarea si stramutarea dosarului. Adica, in cazul meu se aplica legea, dar nu si in cazul conducerii ilegale a FRUVIMED, pentru ca in aceasta poveste si-a amestecat coada Fanica Constantin. Si la fel a procedat Lohan in mai multe situatii, cand impostorii nu mai aveau cum sa tergiverseze judecata si stiau foarte bine ca nu vor avea castig de cauza".