Socialistii francezi vor pierde din primul tur, spun serviciile secrete, in schimb se bucura de cea mai mare sustinere in Europa.

O directie a serviciilor secrete franceze a efectuat o ancheta care arata ca Ségolène Royal va fi eliminata in primul tur al alegerilor prezidentiale, iar Nicolas Sarkozy il va infrunta in turul al doilea pe extremistul Jean-Marie Le Pen.

Ancheta face parte din „operatiunea Mercur", care trebuia sa studieze opinia francezilor pe teme non-politice, si a fost efectuata pe un esantion de 15.000 de persoane, anunta cotidianul de stinga „Le Nouvel Observateur". Serviciile secrete au infirmat informatia publicata de presa franceza, subliniind ca, incepind din 2004, legea nu le mai permite sa intreprinda anchete electorale.

Ségolène Royal este sustinuta in Spania, Italia, Marea Britanie si Germania, arata un sondaj online efectuat de „Financial Times" pe un esantion de 5.500 de persoane. Ea se bucura de simpatia a 16% dintre spanioli si italieni, pe cind Nicolas Sarkozy a obtinut doar 7 procente.

Pe de alta parte, statele care sustin Constitutia europeana nu sint avantajate de o victorie a lui Royal sau a lui François Bayrou, pentru ca acestia s-au pronuntat in favoarea reluarii referendumului asupra Constitutiei si a revizuirii acesteia.

Puicuta galica

Competitia Royal-Sarkozy este „analizata" si de presa satirica, site-ul El Dia de la Republica concluzionind insa ca „barbatul este stapin!".

„Sa luam exemplul unei curti, care ar putea fi Europa, care are in mijloc o movila de balegar, pe care troneaza dintotdeauna un cocos. Astazi se pare ca a venit vremea puicutei pentru a revendica aceasta pozitie ancestrala". Insa, continua articolul, Ségolène Royal mai are de asteptat citeva sute de mii de ani, pina la viitoarea schimbare a polaritatii magnetice a Terrei, pentru a cistiga prezidentialele. Pina la urma, „daca cetateanul francez apeleaza la instalatorul polonez si la zidarul roman, de ce nu ar avea un presedinte ungar?"