Explozie pe piața construcțiilor

Romanii incep să pună din ce in ce mai mult preț pe calitatea și marca produselor din domeniul construcțiilor și să intoarcă spatele produselor ieftine. Și antreprenorii ridică imobile din ce in ce mai performante, cu fațade și termoizolații performante.


Piața meterialelor de construcții crește cu o viteză uimitoare. Estimările arată că firmele de profil iși vor mări vanzările cu peste 25% in acest an. Există insă segmente din piață unde creșterile ating chiar și 500%.

TERMOIZOLAŢII. Vanzările de polistiren extrudat sau expandat au explodat anul trecut, după ce au fost introduse reglementările privind reabilitarea termică. "Piața de polistiren expandat crește cu 400%-500%, iar cea de polistiren extrudat cu 200%", a declarat Mihai Stancu, reprezentantul firmei Fibran, prezent la Construct Expo Antreprenor. El a explicat că toți constructorii se indepărtează de la materialele ieftine și caută produsele de calitate.

Și producătorul Daw Bența a intrat pe această piață, considerand că economisirea energiei va deveni o activitate tot mai importantă in Romania. Cu termoizolațiile Capatec, costurile cu incălzirea sunt reduse cu pană la 50%, spun reprezentanții firmei. Aceștia mizează pe afaceri de 22 milioane de euro, in creștere cu 40% față de anul trecut. Din totalul vanzărilor realizate anul trecut, sistemele de termoizolații și vopselele lavabile au ocupat o pondere de 50%, diferența reprezentand polistiren, vopsele și alte produse.

ÎNVELITORI. Este o piață care va crește cu 40% in acest an, conform estimărilor specialiștilor. Lupta se dă intre țigla din beton și țigla din tablă. Producătorul de panouri și profile din tablă Kontirom, care produce țiglă metalică, parte a grupului Arcelor-Mittal, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 77,6 milioane lei, in creștere cu 110% față de nivelul din 2005. "A fost un an special, in care piața construcțiilor a crescut spactaculos, astfel că rezultatele noastre au depășit estimările inițiale, de 20%", a declarat directorul general al Kontirom, Marian Pirvu. Firma a vandut anul trecut 680.000 de metri pătrați de panouri din tablă, 3.000 de tone de profile și 2.000 de tone de profile pentru structură. Și Bramac, care produce țigle din beton, mizează pe creșteri importante. "Dacă anul trecut am vandut peste 15.000.000 mp de invelitori, in acest an ne așteptăm la peste 20.000.000 mp", spune Mircea Dumitru, directorul de vanzări al firmei.

CIMENT. Un nou competitor va intra pe piața cimentului. Grupul Sabanci intenționează să relocheze la Constanța o parte a producției de ciment din Turcia. Grupul este deja prezent in țara noastră, prin intermediul firmei Primex, operatorul rețelei de magazine Cosmo, care comercializează produse electronice și electrocasnice. În Romania există nouă fabrici de ciment, deținute de companiile Lafarge (Franța), HeidelbergCement (Germania) și Holcim (Elveția), cu cote de piață apropiate.

EXPO INVEST IMOBILIAR