A scăpat de Holocaust, dar a murit in ziua in care lumea comemora Holocaustul. Profesorul israelian de origine romană Liviu Librescu, stabilit in SUA de mai bine de 20 de ani, a căzut secerat de gloanțele unui descreierat. Librescu a blocat cu propriul trup ușa sălii de curs, pentru a salva viețile studenților săi de la Universitatea Virginia Tech, unde un tanăr de origine asiatică a comis luni un adevărat masacru.


A murit ca să iși salveze studenții

Peste 30 de morți, aproape 20 de răniți și nenumărate intrebări fără răspuns. Asta a lăsat in urmă un student asiatic care a deschis focul asupra colegilor din mai multe săli de studiu de la universitatea americană Virgina Tech, inainte de a se sinucide. Studenții sunt in stare de șoc, rudele și prietenii victimelor ii plang pe cei dragi, iar poliția și conducerea facultății se străduiesc să facă față unui foarte dur tir de intrebări.


Atacul din campusul Universității Virginia Tech din statul american Virginia, care a avut loc luni și s-a soldat cu 33 de decedați și zeci de răniți, o tragedie care a șocat America și intreaga lume, a făcut victime și in randul romanilor de la această universitate. Potrivit informațiilor date publicității de presa americană și israeliană, profesorul de origine romană Liviu Librescu, care a părăsit Romania in 1978 și a predat cațiva ani in Israel, și ulterior, preț de 20 de ani, in Statele Unite, a fost ucis in atac, in incercarea de a-și salva studenții care se aflau impreună cu el in sala de curs numărul 204.

ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS. Atacul de luni, cel mai grav de acest gen din istoria Americii, este incă invăluit in mister. Nu este clar cine l-a comis, dacă a fost un singur atacator sau a fost vorba despre doi sau mai mulți, care a fost mobilul acestui act de demență. Un alt mare semn de intrebare este legat de intervalul de timp scurs intre prima fază a atacului, consumată in jurul orei 07:00 dimineața, intr-un cămin din campus, și cea de-a doua, care a avut loc intr-un corp de clădire diferit, care adăpostea sălile de curs. Criminalul a impușcat in cămin două persoane, despre care se spune că ar fi fosta sa iubită și actualul ei partener. Au trecut insă două ore din acel moment pană la ploaia de gloanțe abătută asupra studenților din mai multe clase, amplasate intr-un alt corp de clădire.

Un alt motiv de uimire și de revoltă pentru studenții de la Virginia Tech și pentru părinții lor este modul in care conducerea instituției de invățămant a gestionat incidentul. Ei spun că după impușcăturile din cămin ar fi trebuit luate imediat măsuri și că astfel ar fi putut fi evitată oroarea ce a urmat. "Dumnezeule, cand cineva este impușcat, campusul ar trebui imediat inchis și toată lumea evacuată. Au dat-o in bară complet, atat decanul, cat și poliția din campus", este de părere John Shourd, a cărui fiică este "boboc" la Virginia Tech.

Încolțită de reproșurile celor care spun că trebuia intervenit de la primele focuri de armă, conducerea universității s-a apărat spunand că "nu exista nici un indiciu că totul putea lua o asemenea turnură" și că incidentul din cămin a fost tratat drept unul izolat, comis de o persoană care a și apucat să părăsească incinta campusului.

SUPRAVIEŢUITOR AL HOLOCAUSTULUI. Despre profesorul Liviu Librescu, atat presa, cat și toți cunoscuții vorbesc la superlativ. Cateva detalii despre viața și cariera sa au fost publicate de site-ul israelian Ynet, potrivit căruia profesorul și soția sa, Marlina, erau supraviețuitori ai Holocaustului, care au imigrat in Israel din Romania in 1978. Librescu era deja un profesor a cărui pregătire era recunoscută in Romania cand a decis să imigreze, dar regimul comunist l-a impiedicat să facă alia in Israel (să emigreze – n.r), precizează Ynet. El a putut părăsi țara doar in urma intervenției fostului premier israelian Menachem Begin (dar și a Rabinului Șef al comunității evreiești, Moses Rozen) la președintele Nicolae Ceaușescu. Librescu era un absolvent al Politehnicii București, obținuse un doctorat in mecanica fluidelor in 1969, premiul "Traian Vuia" al Academiei Romane in 1972. După ce a ajuns in Israel, a predat la Universitatea din Tel Aviv și Institutul Technion din Haifa, a precizat colaboratorul Jurnalului Național din Israel, Andrei Bacalu.
Librescu s-a stabilit in 1984 in SUA. A publicat numeroase cărți și articole științifice, prima carte fiindu-i publicată in 1969, de Editura Academiei. Avea la activ cercetări de mecanica solidelor și fluidelor cu aplicații in diverse domenii, de la aeronautică la instrumente chirurgicale ultraperfecționate. Profesorul Librescu a trimis documente la Institutul Yad Vashem, din Ierusalim (centru de studii ale Holocaustului), pentru a evidenția activitatea Reginei Mamă a Romaniei, Regina Elena, legată de salvarea unor familii evreiești in anii celui de-al doilea război mondial, cerand acordarea titlului de "Drept al Popoarelor" pentru Majestatea Sa. Există, de altfel, și o corespondență in acest sens, purtată de profesorul Librescu și reprezentanți ai Institutului. Titlul, care se acordă ne-evreilor care au salvat evrei in timpul Holocaustului, a fost acordat Reginei, post-mortem, in 1989, pentru rolul ei in salvarea de la moarte a zeci de mii de evrei pe timpul regimului Antonescu.

Într-un e-mail primit la redacția BBC in limba romană, un absolvent al Virginia Tech, S. Sandu, scrie: "Ironic, dansul a fost un supraviețuitor al Holocaustului, dar a murit de mana unui ticălos in locul pe care imi inchipuiam că e ultimul de pe pămant in care s-ar fi putut intampla așa ceva. Spun asta in cunoștință de cauză, ca fost absolvent al acestei universități, unde am studiat intre 1999 și 2004".

Profesorul Virgiliu Constantinescu, fost președinte al Academiei Romane și rector al Universității Politehnice București, a declarat, pentru Jurnalul Național, că l-a cunoscut pe profesorul Librescu din facultate. "A terminat cu un an in urma mea Facultatea de Aeronautică, de fapt Secția de «Mașini Aeriene» a Facultății de Mecanică. Pe vremea aceea așa se numea. Apoi a devenit un cercetător foarte valoros. Se ocupa de elasticitate, de problemele vibrației aeronavelor sub influența forțelor aerodinamice. Cred că a plecat din țară prin 1978. Rezultatele cercetărilor lui au fost foarte apreciate și au fost publicate in revistele de specialitate de la noi și din străinătate incă din acea vreme", ne-a spus profesorul Constantinescu.

"Cred că am auzit 40 de impușcături"