Voluntarii ecologiști au curățat lună duminica trecută pădurea de langă stațiunea Bușteni, murdărită week-end de week-end de turiștii necivilizați. În nici trei ore de muncă s-au umplut peste 30 de saci de gunoaie.


Acțiunea de duminică a fost pusă la punct in urmă cu o lună. Dacă faci o plimbare prin pădurea vecină Bușteniului, nu este greu să observi cantitățile de gunoi ce sufocă marginea pădurii. Așa i-a venit unui bucureștean, Liviu Verziu, ideea de a face un grup care să incerce strangerea gunoaielor. "Prietena mea a fost cu ideea de a organiza un grup. Eu am elaborat și instrumentat «cazul»... Așa că am inceput să scriu mail-uri... Pe colo, pe colo... În prima fază ne-au răspuns mulți. Dar cum vorba este ușor de aruncat... pe măsură ce trecea timpul, tot mai puțini s-au arătat dornici de a lua parte la acest proiect", spune Liviu Verziu. Ecologiștii nu au cerut bani pentru treaba asta, ci un suport de mediatizare. Așa se face că duminică, la punctul final de intalnire din Bușteni s-au strans aproape 30 de voluntari.

GATA DE ACŢIUNE. Au venit din București, Sibiu și Brașov. "Am avut și plăcerea să avem in grup doi copii (unul de vreo 8 ani, iar celălalt de 6 ani, impreună cu mama și cu tatăl). Cațiva au vrut să vină chiar din Cluj, insă distanța și faptul că era duminică le-a făcut imposibilă venirea. Plănuisem și un traseu. Ecologizare și plimbare. Am fost insă copleșiți chiar din primul hop. Prima linie de pădure din vecinătatea Bușteniului a fost atat de ințesată de gunoaie (PET-uri, hartii, plastic de tot felul, resturi de mobilă, chiuvete, haine etc.), incat a trebuit să mai dăm o fugă pană in Bușteni și să mai cumpărăm un rand de saci", povestește Liviu. Grupul a lucrat doar trei ore, pentru că a inceput ploaia, dar in acest interval au reușit să umple peste 30 de saci cu gunoaie, fiecare a cate 120 de litri. Impresionanta cantitate a fost "recoltată" de pe o suprafață nu mai mare decat parcul din Piața Unirii din București. "Ne pregăteam să atacăm și drumul dinspre Bușteni și Gura Diham... Însă ploaia ne-a trimis la odihnă. Așa că ne-am regrupat in Bușteni și am stat la o bere, o pizza, o vorbă. Am ajuns la concluzia că a fost o acțiune reușită, peste așteptări. Că trebuie să mai facem așa ceva. Că sperăm ca data viitoare să vină și mai mulți. Că vom incerca să implicăm și autoritățile. Că vom incerca să atragem atenția nu pentru reclamă, ci pentru un mediu mai curat. Un mediu in care să putem să respirăm aer curat, și nu bere trezită dintr-un pet aruncat in iarbă", mai spune Liviu Verziu.