În incinta rectoratului Universității Politehnice din București, o mană de flori pe o măsuță, o lumanare aprinsă, o fotografie și un afiș: Liviu Librescu 1930-2007. Studenții trec impasibili, profesorii se uită mirați la mulțimea de reporteri, de camere de luat vederi și reportofoane. Nimeni dintre trecători nu are habar cine a fost Liviu Librescu și ce legătură a avut cu Politehnica. Cațiva exclamă: "Aaaaa! Cu atentatul, nu?! Am văzut la știri".

PRIETEN. Profesorul Nicolae Șerban Tomescu, acum prodecan al Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București, i-a fost coleg și, mai mult, prieten. Își stăpanește cu greu emoțiile in fața camerelor și iși amintește de inceputurile prieteniei lor: "L-am cunoscut pe Liviu in august 1969, cand am fost repartizat la Institutul de Mecanică a Fluidelor al Academiei Romane. În același an, el și-a susținut și teza de doctorat cu profesorul Elie Carafoli, cel care a format școala de aeronautică și astronautică romanească. Lucrarea lui a fost una de referință pentru cercetări ulterioare. Și-a continuat cercetările in cadrul Institutului de Mecanică a Fluidelor și Construții Aerospațiale, unde a contribuit la realizarea proiectelor avioanelor de luptă romanești și a celorlalte aeronave care s-au construit in acea perioadă in Romania. Am fost colegi și am rămas prieteni. Era un om care știa să lege prietenii și știa să le păstreze. După ce s-a remarcat prin activitatea sa la Universitatea din Blacksburg, Facultatea de Inginerie Aerospațială și Universitatea Politehnică București au considerat necesar să-i acorde titlul de Honoris Causa, lucru care s-a intamplat la 25 mai 2000". Cei doi prieteni s-au văzut ultima oară in urmă cu doi ani, cand profesorul Librescu a venit in Romania: "Venea ori de cate ori putea cu mult drag. L-am sunat imediat după ce am aflat de la televizor despre atentat. Nu mi-a răspuns. Nu mi-am imaginat că poate fi printre victime! Este un mare ghinion, dar, pe de altă parte, s-ar putea să fi fost un mare noroc pentru studenții aceia. Nu știu care alt profesor ar fi făcut ce a făcut Liviu".
Ecaterina Andronescu, rectorul Universității Politehnice București, mărturisește că este consternată de ceea ce s-a intamplat la Universitatea Virginia Tech: "Este un act de o demență care nu poate fi in nici un fel calificată. Pentru noi este o mare tristețe. Îl vom readuce pe Liviu Librescu in memoria colegilor in ședința senatului Universității, care va avea loc săptămana viitoare, in virtutea relațiilor pe care le-a avut cu școala noastră. Vom păstra, așa cum este firesc, un moment de reculegere și zilele obișnuite de doliu. De asemenea, vom trimite și un mesaj de condoleanțe Universității Virginia", a declarat Ecaterina Andronescu.