Scena politica este concentrata in jurul unui singur subiect: suspendarea presedintelui, pentru care este nevoie de 235 de voturi. Punctul cheie este motivatia deciziei Curtii Constitutionale privind suspendarea, asteptata in cursul zilei de astazi,
Scena politica este concentrata in jurul unui singur subiect: suspendarea presedintelui, pentru care este nevoie de 235 de voturi. Punctul cheie este motivatia deciziei Curtii Constitutionale privind suspendarea, asteptata in cursul zilei de astazi, sau, cel tarziu, maine. In acest timp, partidele politice se framanta si negociaza. Mai putin, PD care va vota impotriva "cu bilele la vedere" si PLD, care se va retrage din sala. Surse din PSD, citate de toata presa, au sustinut ca maestrul Viorel Hrebenciuc negociaza votul pentru suspendare, dar nici una din sursele invocate nu a putut preciza ce ofera partidul lui Mircea Geoana la schimb. Ieri dupa-amiaza la Senat, presedintele PC Dan Voiculescu s-a intalnit cu liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, urmand sa aiba o intrevedere si cu Mircea Geoana. Liberalii isi stabilesc pozitia astazi, parerile in interiorul partidului fiind impartite. Ecuatia suspendarii lui Traian Basescu din functie s-a complicat dupa ce seful statului a anuntat ca va demisiona daca Parlamentul voteaza pentru plecarea lui de la Cotroceni. Surse parlamentare sustin ca e de asteptat ca deputatii si senatorii sa nu respecte cu totii decizia partidelor din care provin. (A.H.)
Mircea Geoana zice ca PSD este hotarat sa mearga cu suspendarea presedintelui pana la capat si ca parlamentarii partidului vot vota pentru alungarea lui Traian Basescu de la Cotroceni. In ciuda acestor declaratii categorice, presedintele PSD a evitat sa spuna cum va strange cele 235 de voturi necesare suspendarii presedintelui, limitandu-se doar la niste explicatii binecunoscute. Geoana a lasat insa sa se inteleaga ca el ar putea fi candidatul PSD pentru presedintia Romaniei.
Grupul de la Cluj e impotriva
"Va asigur ca nu avem nici un fel de deget incrucisat nici in pantofi, nici sub manecile hainelor", a declarat Geoana in momentul in care a fost chestionat cu privire la sinceritatea intentiei PSD de a-l suspenda pe presedinte. El a recunoscut in schimb ca in partid exista voci care sunt impotriva suspendarii. Grupul de la Cluj condus de Ioan Rus este principalul adversar al ideii de suspendare a lui Basescu, pe motiv ca seful statului va iesi mai intarit dintr-o eventuala confruntare electorala. Totodata, mai multi lideri PSD au sustinut ca partidul nu este pregatit pentru prezidentiale. Din aceste motive, conducerea PSD a decis ca partidul nu are alta solutie decat sa mearga inainte cu demersul sau, dar ca nu trebuie sa se agite pentru a strange semnaturile pentru suspendare. De altfel, dupa ce a spus ca vrea sa termine "cu orice speculatie" si "intoxicare" cu privire la "asa-zisa schimbare de pozitie a PSD" cu privire la atitudinea fata de suspendarea presedintelui, Geoana a incercat sa arate ca voturile favorabile actiunii PSD exista. El a vorbit despre cei 150 de parlamentari ai PSD, de reprezentantii PRM care sunt co-initiatori ai suspendarii si in consecinta vor trebui sa isi onoreze angajamentul si de intentia declarata a PC in favoarea suspendarii.
Modificarea Constitutiei
Cat priveste candidatul PSD la alegerile prezidentiale, Geoana l-a indicat pe cel mai bine plasat lider PSD in sondajele de opinie, cu alte cuvinte pe el insusi. Presedintele PSD a sustinut insa ca un anunt oficial nu se va face decat dupa ce se va stabili daca Parlamentul il suspenda pe Basescu si daca acesta va demisiona. "Traian Basescu nu mai poate fi presedinte, Traian Basescu este ultimul presedinte al erei comuniste, el inchide faza tranzitiei", a concluzionat Geoana. El a aratat ca preferinta sa este pentru un Guvern puternic intr-o relatie clara cu Parlamentul si a spus ca trebuie tinut cont de faptul ca in acest moment nu exista suficient sprijin popular pentru ca presedintele sa nu fie ales prin votul direct al electoratului. (Roxana ANDRONIC)
Pareri impartite in PNL
Premierul Tariceanu s-a intalnit ieri, dupa reuniunea cu membrii Biroului ALDE, cu o parte din vicepresedinti PNL, tema discutiei fiind pozitia parlamentarilor liberali cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.
Surse liberale ne-au informat ca intalnirea a fost doar una informala, care a tinut aproximativ 15 minute, la discutiile cu primul ministru fiind convocati vicepresedintii Crin Antonescu, Ludovic Orban, Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Dan Radu Rusanu. Premierul i-a anuntat pe acestia ca intentioneaza sa convoace in cursul zilei de astazi o sedinta cu grupurile parlamentare ale partidului, pentru a adopta o pozitie comuna la votul din Parlament referitor la suspendarea presedintelui, au precizat aceleasi surse. Acestea au sustinut ca Tariceanu a spus ca va convoca intalnirea dupa ce Curtea Constitutionala va formula motivatia la decizia privind suspendarea din functie a sefului statului. In PNL parerile sunt impartite, liderii liberali cochetand cu un vot impotriva suspendarii, gratie scorurilor pe care partidul le inregistreaza in ultimile sondaje de opinie. Pe de alta parte, in PNL sunt si o serie de inamici declarati ai sefului statului care ar putea vota pro-suspendare, indiferent de pozitia oficiala a partidului. Mentionam ca votul Parlamentului asupra suspendarii din functie a presedintelui va avea loc, cel mai probabil, in aceasta saptamana, in functie de momentul la care Legislativul va primi avizul Curtii Constitutionale. (R.G.)
Demiterea are sanse in sondaje
Victoria presedintelui Basescu in cazul unui eventual referendum pentru demitere nu este neaparat una certa, diferenta intre sustinatorii si opozantii sefului statului nefiind foarte mare, sustine Institutul Pro intr-o analiza realizata pe baza unui sondaj de opinie efectuat de Data Media.
In cazul in care se va organiza un referendum pentru demiterea presedintelui, 41,7% ar vota pentru ramanerea in functie, 31,3% pentru demitere, 16,8% nu stiu sau nu sunt hotarati, 8,5% nu ar merge la vot si 1,7% nu vor sa raspunda. Potrivit Institutului Pro, configuratia optiunii de vot arata ca diferenta dintre cei care il sustin pe Traian Basescu si cei care ar vota pentru demiterea sa nu este decisiva in acest moment. "Probabil, in cazul unui referendum, participarea la vot ar fi mai mica decat cea rezultata din acest sondaj, caz in care am putea asista la surprize. Aceasta inseamna ca, in cazul in care Traian Basescu va fi suspendat, campania <<pro>> si <<contra>> presedintelui ar putea avea o miza reala. De asemenea, este evident ca victoria presedintelui in cazul unui eventual referendum nu este neaparat una certa", se arata in analiza difuzata ieri. Conform Institutului Pro, romanii au parerea cea mai buna despre liderii PSD, o parere destul de buna despre liderii PNL, in timp ce PD nu se remarca decat prin exponentul sau indirect de la Cotroceni, Traian Basescu. Presedintele, despre care au o parere foarte buna si buna 43,5% dintre electori, este devansat de doi lideri PSD, Mircea Geoana si Victor Ponta, cu 50,8%, respectiv 48,8%. Cercetarea Data Media a fost efectuata in perioada 27 martie - 1 aprilie 2007, prin interviuri "fata in fata", pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, de 1200 persoane, iar marja de eroare maxima plus/minus 2,7%. (Ovidiu BANCHES)
Vadim se teme de maestrul combinatiilor
Seful PRM Vadim Tudor inclina pentru suspendarea presedintelui Basescu in timp ce o serie de lideri peremisti sunt de parere ca alungarea sefului statului de la Cotroceni l-ar transforma pe Basescu intr-o victima simpatica poporului.
In ciuda confirmarilor venite din partea Administratiei Prezidentiale, care a precizat ca in eventualitatea unei suspendari Basescu isi va inainta demisia, surse din PRM ne-au explicat ca Tribunul este ferm convins ca seful statului joaca la cacealma si nu vrea sa paraseasca Cotrocenii. "Vadim crede ca in perioada de suspendare, Basescu va fi chemat de doua-trei ori pe la DNA in dosarul Flota si va eroda dupa modelul Adrian Nastase. Tribunul este convins ca Traian Basescu nu va renunta la imunitatea pe care i-o confera scaunul de presedinte", ne-au precizat sursele care este starea de spirit a sefului pe linie de partid. Pe de alta parte, au continuat acestea, Vadim se teme de constanta necunoscuta Viorel Hrebenciuc (PSD).
Tribunul crede ca maestrul conbinatiilor ar putea "lucra" votul la suspendare prin fidelii sai pesedisti care, la adapostulul votului secret, ar putea vota impotriva. Temator din fire, Vadim ia in calcul si o tradare a PC care sa anunte oficial ceva si neoficial sa faca altceva, ca la votul noului Guvern. (Razvan GHEORGHE)
PD, cu bilele la vedere
Parlamentarii democrati vor vota cu bilelele la vedere impotriva propunerii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Anuntul a fost facut ieri de liderul pedistilor Emil Boc, care a precizat ca Biroul Permanent National al PD a decis ca parlamentarii partidului sa participe la sedinta Parlamentului in care se va dezbate suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Liderul PD a explicat ca parlamentarii democrati vor vota impotriva propunerii de suspendare, cu bilele la vedere, "pentru a elimina orice ambiguitati". Potrivit lui Boc, seful statului "a deranjat" clasa politica, prin demersurile sale de condamnare a comunismului, de desecretizare a peste doua milioane de dosare de Securitate si prin demersurile referitoare la "fostii baieti destepti" din economie. (C.E.)
PC ferm pe pozitie
Conservatorii nu si-au schimbat opinia si vor vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, a declarat ieri, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. "Partidul Conservator ramane ferm pe pozitie, asa cum s-a decis recent in cadrul Biroului Politic, si vom vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu", a subliniat Bogdan Ciuca. (D.I.)
PLD paraseste plenul la vot
Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat ieri dupa sedinta Biroului Politic al formatiunii, ca parlamentarii PLD vor participa la dezbaterile din plenul Parlamentului cu privire la suspendarea din functie a sefului statului, dar vor parasi sala in momentul votului. "Parlamentarii PLD se vor retrage din plen in momentul in care se va supune la vot suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, deoarece respecta decizia Curtii Constitutionale, care a aratat ca nu exista argumente constitutionale pentru care seful statului sa fie sanctionat de Parlament", a declarat Stolojan, citat de Mediafax. Presedintele PLD a aratat ca "dezbaterile pe marginea subiectului suspendarii sefului statului nu sunt altceva decat manevre politicianiste, facute special pentru a intoxica opinia publica", si a acuzat coalitia PNL-PSD-PRM-PC pentru "starea de haos pe care a indus-o in societate". (R.G.)
PD, cu bilele la vedere
Parlamentarii democrati vor vota cu bilelele la vedere impotriva propunerii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Anuntul a fost facut ieri de liderul pedistilor Emil Boc, care a precizat ca Biroul Permanent National al PD a decis ca parlamentarii partidului sa participe la sedinta Parlamentului in care se va dezbate suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Liderul PD a explicat ca parlamentarii democrati vor vota impotriva propunerii de suspendare, cu bilele la vedere, "pentru a elimina orice ambiguitati". Potrivit lui Boc, seful statului "a deranjat" clasa politica, prin demersurile sale de condamnare a comunismului, de desecretizare a peste doua milioane de dosare de Securitate si prin demersurile referitoare la "fostii baieti destepti" din economie. (C.E.)
PC ferm pe pozitie
Conservatorii nu si-au schimbat opinia si vor vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, a declarat ieri, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. "Partidul Conservator ramane ferm pe pozitie, asa cum s-a decis recent in cadrul Biroului Politic, si vom vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu", a subliniat Bogdan Ciuca. (D.I.)
PLD paraseste plenul la vot
Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat ieri dupa sedinta Biroului Politic al formatiunii, ca parlamentarii PLD vor participa la dezbaterile din plenul Parlamentului cu privire la suspendarea din functie a sefului statului, dar vor parasi sala in momentul votului. "Parlamentarii PLD se vor retrage din plen in momentul in care se va supune la vot suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, deoarece respecta decizia Curtii Constitutionale, care a aratat ca nu exista argumente constitutionale pentru care seful statului sa fie sanctionat de Parlament", a declarat Stolojan, citat de Mediafax. Presedintele PLD a aratat ca "dezbaterile pe marginea subiectului suspendarii sefului statului nu sunt altceva decat manevre politicianiste, facute special pentru a intoxica opinia publica", si a acuzat coalitia PNL-PSD-PRM-PC pentru "starea de haos pe care a indus-o in societate". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.