Va propun un „joc": sa vedeti in tambalaul legat de suspendarea lui Basescu o versiune „democratica" si fara costume de epoca a infruntarilor de care ne vorbesc cronicarii nostri dintre „domnii" pamanteni si „boieri". Mi se va spune, poate, ca e oarecum stupid sa vezi „un domn" in Traian Basescu. Dar sa ne amintim ca nu toti „domnii" Tarii Romanesti si Moldovei s-au numit Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare. Mi s-ar putea obiecta, de asemenea, ca e prea fantezista ideea de a-i socoti pe Geoana, Tariceanu sau Voiculescu „boieri". Dar, de dragul „jocului", va propun sa acceptati schema.Asadar, cine da jos pe cine? Si cu ce consecinte posibile? Ar exista, dupa socotelile mele, trei variante de luat in calcul. Sa le schitez pe rand. In prima varianta, „boierii", solidarizati de ura lor grea impotriva „domnului", reusesc sa-l mazileasca temporar pe Traian Basescu, scotandu-l „constitutional" de la Cotroceni. Numai ca ei n-au ultimul cuvant. Ca „mazilirea" sa fie definitiva, e nevoie s-o aprobe norodul. Si vor reusi, oare, „boierii" sa convinga norodul ca „domnul" e nevrednic sa conduca tara? Personal, am indoieli, cunoscand cat de sensibil e bravul nostru popor la demagogie. Dar sa zicem ca operatia reuseste. Ce se va intampla atunci? Logica imi spune ca grupurile de interese din jurul „boierilor" vor jubila si ca grupurile de interese din jurul „domnului" vor intra in deruta. Cele mai putin compromise se vor reorienta, probabil, conform unei traditii romanesti clasice. Cele in care se afla familia Cocos si altii vor incerca doar sa scape de razbunarea „boierilor". Numai bietul Boc va arata, poate, ca un caraghios, sluga devotata si dezorientata, ramasa fara stapan. In schimb, liberalii vor poza in cruciati ai democratiei care au reusit sa salveze Sfantul Mormant de vecinatatea promiscua cu Golden Blitz.

In a doua varianta, „domnul" va castiga partida cu „boierii" si ii va pune cu botul pe labe. Izbanda „domnului" va fi usurata fie de faptul ca unii „boieri" se vor indoi de reusita „complotului" si vor da inapoi, fie de eficienta demagogiei lui Traian Basescu, expert in datul din gura, care va incerca sa atraga norodul de partea lui.

Urmarea? Intrucat vremurile difera de cele din Evul Mediu, „domnul" nu va putea trece la „descapatanari" desi banuiesc ca nimic nu l-ar face mai fericit pe Traian Basescu decat sa-i cheme pe Tariceanu, pe Orban si pe Crin Antonescu la un ospat sangeros, in genul celui pus la cale de Lapusneanu. Vom avea, insa, un „stat" original: cu o diplomatie ipocrita la Bruxelles si cu o politie sincera la Bucuresti.

Ne paste, adica, o dictatura? Eu, unul, nu ma tem de asa ceva. Suntem in Europa, ce Dumnezeu. In plus, eu nu-l creditez pe Traian Basescu cu o inteligenta diabolica. Sa nu uitam ca Diavolul are subtilitati, nu e un randas care-l sfideaza pe Dumnezeu. Opinia mea e ca tot ce vrea (si ce poate) Basescu e sa tina in mana o sticla de whisky ca pe un sceptru si sa aiba o armata de curteni slugarnici in jurul lui. Partea cu adevarat rea e ca ascendentul „domnului" asupra „boierilor" ne va izola din ce in ce mai mult. Caci Traian Basescu nu ne va putea reprezenta in saloanele Europei. El ar putea avea un rol doar la bucatarie, ceea ce n-ar fi prea atractiv pentru noi.

In a treia varianta, „suspendarea" se va termina cu un „fas" care n-ar da castig de cauza nici unei tabere. „Boierii" ar putea declara saptamana viitoare ca Traian Basescu ar merita, realmente, sa fie suspendat, dar din „inalte ratiuni de stat" si pentru a nu face Romania de ras, s-au decis sa-l suporte, inca, o vreme, dupa ce i-au aratat... pisica. Vor curge declaratiile la televizor prin care „boierii" ne vor comunica simtamintele lor patriotice, iar „domnul" va „hahai" in stilul cunoscut: „Ati vazut ca n-au avut curaj sa ajunga in fata poporului?". Dupa care, „domnul" ii va putea uri mai departe pe „boieri", in vreme ce „boierii" il vor uri mai departe pe „domn"... spre binele si satisfactia norodului.

Asadar, intrebarea e: cine da jos pe cine? „Domnul" pe „boieri"? Sau „boierii" pe „domn"? Din punctul meu de vedere - strict personal si, probabil, fara nici o sansa in fata optimistilor - e ca, in nici una din cele trei variante nu exista putina lumina. Eu cred ca „domnul" si grosul „boierilor" reprezinta doar doua fete diferite ale „sistemului ticalosit". Ce poti sa alegi in aceste conditii? Poate ca altii pot. Eu, nu. Si, chiar, mi-ar fi imposibil sa spun de care din cele doua tabere produse de „democratia" de pe malurile Dambovitei (una cu iz de paranoia, alta cu prea multi codosi politici) ma tem mai mult.

Unica mea sansa, reala, ar fi sa sper ca, intr-o zi, prea rabdatorul nostru popor se va lua in serios ca „popor suveran" si va trece la o „despaduchere" radicala. Dar, deocamdata, nu gasesc argumente in favoarea acestei sperante. Tot ce reusesc e sa nu confund Romania nici cu „domnul" vremelnic de la Cotroceni, nici cu „boierii" raspanditi prin partide (mai putin PD, unde s-au adunat slugile). Pe scurt: vreau sa cred ca iti ramane „o patrie" chiar cand ajungi sa fii dezgustat in propria ta tara.