Nici unul dintre dosarele cu nume grele instrumentate de Directia Anticoruptie din MAI nu a fost finalizat. DNA s-a preocupat mai cu seama de cazurile cu politisti cu grade si functii mici.

De la inceputul anului, Directia Nationala Anticoruptie nu a finalizat nici un dosar in care sint cercetati inalti functionari din Ministerul Administratiei si Internelor.

Intr-un raspuns formulat la o solicitare a ĄCotidianului", Directia Generala Anticoruptie din MAI sustine ca, Ąde la inceputul anului si pina pe 10 martie, a trimis la DNA 49 de dosare penale. Dosarele au fost constituite ca urmare a sesizarii din oficiu, a denunturilor si autodenunturilor cetatenilor ori pe baza sesizarilor primite de la alte institutii". La rindul sau, DNA sustine ca Ądintre dosarele instrumentate in urma unor sesizari venite de la DGA, in perioada 1 ianuarie - 15 martie 2007, au fost dispuse solutii de trimitere in judecata in sapte dosare". Insa, in nici unul dintre cazuri nu se regasesc numele unor inalti functionari din MAI.

Seful Jandarmeriei, lasat la urma

Un dosar aflat la DNA si a carui finalizare este asteptata cu mult interes il are ca personaj pe seful Jandarmeriei, generalul Costica Silion. Acesta e cercetat pentru ca ar fi acordat abuziv prime subordonatilor sai. Mai mult, Silion este suspectat si ca ar fi folosit militari in termen pentru constructia unui gard de caramida pe proprietatea sa din localitatea Virteju.

Materialul folosit pentru ridicarea gardului provine din demolarea unei anexe a Jandarmeriei, iar militarii ar fi fost transportati la Virteju cu mijloace de transport si carburanti ce apartineau institutiei.

Colonelul Nicolae Lecu, sef al Directiei Logistica din Jandarmerie, e acum pensionat, insa dosarul sau a fost trimis deja in judecata. Lecu este acuzat ca si-a construit doua vile tot cu ajutorul militarilor in termen.

Dosar care se plimba

Un dosar al DGA, care este departe de a se finaliza, este cel in care este verificat un ofiter de la Corpul de Control al ministrului de Interne, comisarul-sef Constantin Rotaru, cercetat pentru fals in declaratii, dar si sotia acestuia, asistenta medicala in cadrul Unitatii Speciale de Aviatie a MAI. Ei sint acuzati ca au cumparat o locuinta de serviciu de la MAI, desi erau proprietarii unei case in judetul Olt.

Dosarul a ajuns, la 12 martie, de la DGA la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5. Dupa doua zile, a fost trimis la Politia Sectorului 5 din Bucuresti. Considerind ca ar fi o problema de competenta, seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a cerut procurorilor declinarea dosarului catre Serviciul inspectie interna.

De aici a plecat, saptamina trecuta, la Serviciul cercetari penale, tot din Politia Capitalei, din acelasi motiv, de competenta.

Procurorii spun ca asteapta ca politistii sa faca unele verificari sub indrumarea procurorului si ca nu ar trebui sa existe probleme de competenta.