Patru militari romani au fost raniti simbata intr-un accident petrecut in Irak. TAB-ul in care acestia patrulau s-a rasturnat din motive neelucidate inca, sustine MAp.

Transportorul blindat in care se aflau plutonierii Victor Cornel Giuseppi Petrila, Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Musca si fruntasul Dan Daniel Porumb, aflati in Irak din luna februarie, s-a rasturnat in timpul unei misiuni de patrulare. Potrivit Ministerului Apararii (MAp), TAB-ul a iesit de pe carosabil si s-a rasturnat intr-o ripa, in apropiere de Talil. Primele ingrijiri au fost acordate de medicii americani, care i-au transportat pe cei patru la spitalul din baza SUA Camp Adder de la Talil. MAp a precizat ieri ca starea celor patru militari din Batalionul 495 Infanterie este stabila. Cel mai grav ranit este militarul Daniel Porumb care a fost transportat ieri la spitalul Landsthul, baza americana Ramstein, din Germania. El are mai multe vertebre cervicale fracturate. Petrila, conductorul TAB-ului, a avut doar citeva contuzii si s-a intors deja la baza.

Ceilalti doi militari au ramas internati la spitalul american Ballad, de linga Bagdad. Plutonierul Toma Petre a suferit o fractura la umarul sting, iar caporalul Valentin Musca, un traumatism toracic usor.

„E posibil sa fi fost o furtuna de nisip"

Purtatorul de cuvint al MAp, Cristina Dumitrescu, ne-a explicat ca o comisie formata din militari cu mai multe specializari ia in calcul toate aspectele ce au dus la producerea accidentului. „Este posibil sa fi fost o furtuna de nisip, iar drumul sa fi fost prost", a mai spus Cristina Dumitrescu.

Presedintele Basescu a declarat ieri, la Suceava, ca MAp va cerceta daca iesirea TAB-ului de pe sosea a fost un accident tehnic sau o eroare umana. Basescu a exclus posibilitatea exploziei unei mine, subliniind ca blindatul era ultimul dintr-o coloana. Parerea sa este ca iesirea de pe sosea a fost cauzata de reducerea vizibilitatii, ca urmare a ridicarii prafului de pe urma trecerii vehiculelor din fata.