Coreea de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana) solicita deblocarea efectiva a sumei de 25 de milioane de dolari - apartinand Phenianului - inghetata, din anul 2005, in Banco Delta Asia (BDA) din Macao, in urma acuzatiilor SUA de spalare de b
Coreea de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana) solicita deblocarea efectiva a sumei de 25 de milioane de dolari - apartinand Phenianului - inghetata, din anul 2005, in Banco Delta Asia (BDA) din Macao, in urma acuzatiilor SUA de spalare de bani. Suma a fost deblocata, dar transferul efectiv catre RPDC a fost impiedicat de "detalii tehnice" noteaza Reuters. Phenianul a formulat conditionaat inchiderea complexului Yongbyon de deblocarea acestor fonduri. RPDC a anuntat ca nu exista "nici un element nou" in ceea ce priveste repatrierea banilor blocati. Regimul rosu de la Phenian s-a angajat sa inchida acest reactor, ca un prim pas spre desfiintarea ansamblului instalatiilor sale nucleare, in cadrul acordului mulitlateral in format de sase tari (cele doua Corei, SUA, China, Japonia, Rusia) pe 13 februarie la Beijing. Termenul limita de 60 de zile, prevazut prin acest pact, a expirat vineri seara. Deocamdata, nord-coreenii au si alte probleme. Inca din ajunul zilei de ieri, 15 aprilie, cand s-au implinit 95 de ani de la nasterea "Marelui Conducator", a "Liderului Etern", Kim Ir Sen, decedat in anul 1994, la varsta de 82 de ani, intreaga Coree de Nord s-a mobilizat pentru deschiderea marelui Festival "Arirang". Festivitatile oficiale s-au desfasurat sambata seara, pe Stadionul 1 Mai din Phenian, prevazut cu 150.000 de locuri. In Capitala RPDC au sosit, pentru acest eveniment, si numeroase delegatii din strainatate. Alaturi de nord-coreeni, in spectacol au evoluat si trupe artistice din China, Rusia, Japonia, Kazahstan, India si Indonezia. Mii de oameni s-au adunat in fata imensului mausoleu din marmura Kumsusan, pentru a se reculege cateva secunde in fata corpului imbalsamat al "Marelui lider", tatal lui Kim Jong-Il, actualul sef al statului stalinist. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.