Apusul unui prelung interimat
RADET este in subordinea Primariei Capitalei, iar conducerea sa a ramas intr-un prelungit interimat, din anul 2002, odata cu arestarea fostului director general Gheorghe Dabela. Conform legii, organizarea co
Apusul unui prelung interimat
RADET este in subordinea Primariei Capitalei, iar conducerea sa a ramas intr-un prelungit interimat, din anul 2002, odata cu arestarea fostului director general Gheorghe Dabela. Conform legii, organizarea concursului de ocupare a postului trebuia facuta in maxim trei luni de interimat, dar lucrurile s-au succedat, de atunci, exact ca la romani: consilierii PSD din Consiliul General l-au numit provizoriu in functia de director pe Radu Opaina, lucru care nu a convenit deloc primarului general de atunci, Traian Basescu, astfel ca acesta a organizat concurs in primavara lui 2003.
Cu putin timp inainte de competitie, Opaina si-a dat demisia, dar apoi s-a razgandit si s-a inscris la concurs. Cum nici unul dintre cei 7 candidati nu a obtinut nota de trecere la proba eliminatorie, Basescu a anulat concursul pentru ocuparea postului de director general.
Adio, concurs pe post
De atunci, conducerea regiei a fost preluata, interimar, de fostul secretar general al institutiei, Virgil Ramba. Conflictul deschis dintre fostul primar general si consilierii majoritari PSD din CGMB s-a aplanat, cel putin pe acest segment. S-a dovedit ca Ramba a convenit ambelor parti, pentru ca nu s-a mai pus problema reluarii concursului.
Dupa alegerile locale din 2004, nu s-a mai gandit nimeni la concurs, iar recentele modificari operate Legii 215 ii confera primarului general dreptul de a propune Consilului General numirea si eliberarea din functie a conducatorilor regiilor autonome, ai institutiilor si serviciilor publice de interes local.
Centralele private, la orizont
Mircea Toader a avertizat ca furnizorii de agent termic s-ar putea trezi cu o concurenta privata puternica, in caz ca electrocentralele din Galati, Constanta si Bucuresti nu vor trece rapid in subordinea Consiliilor locale. "Sunt destule oferte ce vizeaza construirea unor centrale langa oras, care vor intra in competitie cu vechile structuri, si cred ca acestea din urma vor fi ingropate. Exista investitori din SUA, Danemarca, dar si din Rusia care abia asteapta sa vina, sa faca o centrala de furnizare a agentului termic, undeva, la marginea orasului. Energia termica va ajunge la un pret mai mic, iar centrala veche va ajunge muzeu. Stiu despre aceste intentii ale investitorilor pentru ca in programul "Termoficare 2006 - 2009", pe care l-am coordonat, am avut discutii directe cu ei", a precizat Toader.
Pretul gigacaloriei, in negociere
In privinta majorarii pretului gigacaloriei, Videanu a anuntat: "Saptamana aceasta vom avea comisia tripartita ANRE - ELCEN - Primaria Capitalei, iar argumentele vor fi cele care vor hotari daca se majoreaza si cu cat pretului gigacaloriei".
Reamintim ca ANRE a aprobat, incepand cu data de 9 aprilie, majorarea tarifului la energia termica pe care ELCEN o livreaza catre RADET cu circa 10% (de la 109,7, la 121 de lei gigacaloria), dar primarul general a anuntat ca va cere presedintelui Autoritatii sa suspende ordinul de majorare. Ulterior, ANRE si-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza, impreuna cu reprezentantii municipalitatii, datele privind tariful agentului termic furnizat de RADET.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.