Patru militari romani au fost raniti, sambata 14 aprilie a.c, in urma unui accident in care a fost implicat un transportor amfibiu blindat, in apropiere de orasul irakian Tallil. Potrivit Cristinei Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Ministerului
Patru militari romani au fost raniti, sambata 14 aprilie a.c, in urma unui accident in care a fost implicat un transportor amfibiu blindat, in apropiere de orasul irakian Tallil. Potrivit Cristinei Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, "ranitii sunt plutonierul Victor Cornel Petrila, plutonierul Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Musca si fruntasul Dan Daniel Porumb."
Militarii romani din Batalionul 495 Infanterie executau o misiune de patrulare in zona orasului Nasiriya. In timpul deplasarii, un transportor amfibiu blindat de tipul "Zimbru" a iesit de pe carosabil si s-a rasturnat. In urma accidentului au fost raniti patru din cei sase militari care formau echipajul transportorului blindat.
Un ranit a fost trimis la un spital american din Germania
La locul accidentului a ajuns in scurt timp un elicopter (MEDEVAC) american cu o echipa medicala pentru interventii de urgenta. Dupa ce li s-a acordat primul ajutor, militarii romani au fost adusi la Spitalul american din baza Tallil. Ulterior, trei dintre infanteristii accidentati au fost transportati cu ajutorul elicopterelor la Spitalul american Ballad din apropierea Bagdadului. Cauzele producerii accidentului sunt investigate de o comisie condusa de maiorul Gelu Gavriloaia, loctiitorul comandantului Batalionului 495.
Capitan doctor Constantin Voicu, medicul sef al Batalionului 495, a precizat ca diagnosticul initial pentru militarii aflati in spitalul din Ballad a fost de fractura a bratului stang pentru un subofiter, traumatism mediu al coloanei vertebrale pentru al doilea militar si leziuni interne ce au necesitat investigatii suplimentare pentru cel de-al treilea militar.
Ieri dimineata, americanii au decis sa il trimita pe fruntasul Dan Daniel Porumb la un spital american din Germania. Porumb a fost transportat cu o aeronava a coalitiei multinationale la spitalul Landsthul, Baza Americana Ramstein, din Germania unde va fi supus unor investigatii de specialitate la nivelul coloanei vertebrale.
Ceilalti doi militari romani care au fost raniti in accident se afla, in continuare, internati la Spitalul american Ballad. Plutonierul Alexandru Toma Petre a suferit o fractura la umarul stang, iar caporalul Iacob Valentin Musca un traumatism toracic usor. Cei doi militari urmeaza sa revina in baza Tallil in cursul acestei saptamani.
Plutonierul Victor Cornel Giuseppi Petrila care a suferit contuzii usoare a fost tinut sub supraveghere medicala la spitalul bazei din Tallil, iar in cursul zilei de ieri a revenit in tabara "Dracula".
Presedintele Romaniei a fost informat de amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General, cu privire la incidentul in care au fost implicati militarii romani in Irak. Traian Basescu s-a interesat de starea de sanatate a celor patru raniti si a primit asigurari ca toti sunt bine.
Teodor Melescanu, ministrul Apararii, a discutat, ieri, cu conducerea Batalionului 495 Infanterie dislocat la Tallil si a fost asigurat ca toti cei implicati in accident au parte de cea mai buna si competenta ingrijire medicala.
Dispute politice pe marginea retragerii trupelor din Irak
Accidentarea celor patru soldati romani in Irak a readus in discutie problema retragerii militarilor romani din Irak.
Retragerea trupelor romanesti din Irak a fost un subiect aprins in ultima perioada. Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut o pozitie clara vizavi de acest subiect. In urma cu cateva zile, el a declarat ca militarii romani din Irak vor fi acasa de Craciun.
Tariceanu a aratat ca toate guvernele tarilor care participa la misiunile militare internationale au anuntat un plan de retragere a propriilor militari. Premierul a declarat ca va face tot ceea ce poate pentru ca militarii romani prezenti in Irak sa fie adusi in tara conform unui calendar convenit cu aliatii si partenerii Romaniei.
Noul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, si-a exprimat si el intentia de a retrage militarii din Irak, dar numai dupa consultari cu aliatii. Pentru moment, Melescanu a declarat ca vor fi retrasi cei 100 de militari romani de la Basra, care actioneaza sub egida ONU. In opinia lui Melescanu, acestia si-au indeplinit mandatul.
Lista neagra
Va prezentam in continuare o cronologie a evenimentelor soldate cu victime produse in Irak in care au fost implicati militari romani:
16 februarie 2004. In tabara din Al Hillah, Irak, unde se aflau dislocati genistii romani, s-a rasturnat o automacara, incident in urma caruia caporalul Florin Vuta a fost ranit, iar automacaraua a fost avariata.
8 octombrie 2004. In cursul noptii de 7 spre 8 octombrie, pe comunicatia Suq-ash-Shuyukh, la 6 kilometri sud de Camp Mittica, Nassiryah, Irak, a avut loc un incident in care au fost implicate o patrula romaneasca a Batalionului 812 Infanterie Bistrita si una italiana, apartinand Brigazii aeromobile FRIULI.
Dintr-un transportor romanesc au fost executate doua focuri de mitraliera catre doua blindate usoare ale unei patrule italiene, care efectuau o misiune pe un itinerar din apropiere. Bucati din parbriz si schije metalice au ranit usor doi componenti ai echipajului italian.
14 noiembrie 2004. Locotenent-colonelul Ion Voicu, ofiter de legatura la Comandamentul Fortei Multinationale de la Bagdad, a fost ranit usor in urma unui atac cu bombe produs asupra campului american "Victory" din Bagdad.
14 martie 2006. Dupa ce revenise dintr-o misiune, caporalul Lili Dobre din Batalionul 280 Infanterie din Focsani s-a ranit prin impuscare in cap, intr-un cort din tabara Camp Mittica. Militarul sinucigas a decedat pe 25 martie 2006 intr-un spital din Kuwait City.
27 aprilie 2006. Caporalul Bogdan Hancu a fost primul militar al contingentului roman dislocat in Irak, care a cazut victima a razboiului. Romanul si-a pierdut viata, impreuna cu alti trei militari italieni, in Nasiriya. O bomba amplasata pe marginea unui drum a explodat chiar langa masina blindata in care se aflau, iar convoiul a fost apoi atacat de insurgentii irakieni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.