Un dezvoltator imobiliar este acuzat ca a construit blocuri pe un teren al IGP, cu complicitatea unui consilier PSD si amabilitatea fostului ministru Vasile Blaga.

O firma a grupului Niro construieste in spatele IGP un cartier rezidential aprobat printr-o hotarire a Consiliului Local al Sectorului 2, semnata de consilierul PSD Clitemnestra Gidea, care este in acelasi timp actionar si administrator al firmei constructoare. Mugur Ciuvica il acuza pe fostul ministru Vasile Blaga ca a pus la dispozitie terenul pentru parcul viitorului cvartal rezidential.Legenda:
1. Sediul IGP
2. Cladirile dezafectate ale MAI
3. Cartierul de locuinte ridicat de NIRO
4. Stadionul Dinamo Central Residential Park SA, firma a grupului Niro, a construit in spatele Inspectoratului General al Politiei Romane un cartier rezidential alcatuit din 11 blocuri. Mugur Ciuvica afirma ca Planul de Urbanism de Detaliu (PUD) necesar construirii acestui cartier a fost aprobat printr-o hotarire a Consiliului Local al Sectorului 2, semnata de consilierul PSD Clitemnestra Gidea, care este in acelasi timp actionar si unic administrator al Central Residential Park. „Participind la adoptarea unei hotariri de consiliu de pe urma careia are de cistigat in mod direct, consilierul Clitemnestra Gidea a incalcat grav Legea anticoruptie si Legea administratiei publice locale", spune Ciuvica. Potrivit Legii anticoruptie, un consilier local nu poate lua parte la adoptarea hotaririlor de consiliu prin care, fie personal sau prin rude pina la gradul 4 inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterii. Alineatul 2 precizeaza ca hotaririle luate cu incalcarea dispozitiilor alineatului 1 sint nule de drept.

PUD-ul stabileste conditiile pe care trebuie sa le respecte constructiile intr-o anumita zona: inaltimea maxima, procentul de teren ocupat de constructie, relatiile cu celelalte constructii din zona etc. Pe baza PUD-ului a fost eliberata autorizatia de construire a cartierului rezidential, care a fost semnata de primarul PSD Neculai Ontanu. Ciuvica afirma ca acesta stia, inainte sa semneze autorizatia de construire, ca Clitemnestra Gidea se afla intr-o situatie de conflict de interese, dar nu a luat nici o masura, deoarece „grupul de firme Niro este unul dintre principalii sponsori ai Primariei Sectorului 2".

„Nu am avut nici un interes"

Consilierul PSD Clitemnestra Gidea ne-a declarat ca, pe 30 noiembrie 2004, a luat parte la sedinta in care a fost aprobat PUD-ul si chiar a prezidat-o. „Nu consider ca am incalcat legea, deoarece eu nu am avut nici un interes patrimonial in adoptarea acelui PUD (pe baza caruia a fost eliberata autorizatia de construire - n.r.). Nu exista nici un conflict de interese, iar eu nu am cistigat bani de pe urma aprobarii acestui PUD", sustine Clitemnestra. Ciuvica spune ca Gidea este unul dintre cei mai bogati politicieni din Romania. „Impreuna cu sotul ei detine cinci terenuri intravilane, doua vile, patru apartamente, doua autoturisme de lux, bijuterii si parti sociale la opt societati comerciale. Sursa averii Clitemnestrei si a sotului ei este grupul de firme Niro. Clitemnestra este asociata cu Dumitru Nicolae, zis Niro, in mai multe firme ale acestuia: SC NIRO ‘95 SA, Grand Hotel du Boulevard SA si Central Residential Park SA. De asemenea, ea este membru in Consiliul de Administratie al NIRO ‘95 SA, unic administrator al Central Residential Park si director al Departamentului juridic al SC Dragonul Rosu SA", afirma Ciuvica.

Hotariri de guvern cu dedicatie?

Central Residential Park este construit in spatele IGP, pe Strada Dinu Vintila nr. 6, care este perpendiculara pe Soseaua Stefan cel Mare. Cele 11 blocuri sint lipite de cladiri ale IGP-ului, unele dintre ele fiind dezafectate. Suprafata terenului este de 28.000 de metri patrati. Pe site-ul firmei, clientilor li s-a promis ca vor beneficia in cadrul cartierului rezidential de un parc de 14.000 de metri patrati, pe care vor fi amplasate si locuri de joaca pentru copii. „Daca va uitati pe site-ul firmei, o sa vedeti ca pe locul cladirilor IGP este trecut spatiu verde. Asta este motivul pentru care, in 2005 si 2006, ministrul Blaga a initiat doua hotariri de guvern prin care s-a decis ca acele cladiri care stateau in calea cartierului construit de Niro sa fie dezafectate si demolate. Prin aceste HG-uri cu dedicatie s-a pregatit locul pentru spatiul verde promis de Niro clientilor sai", ne-a declarat Ciuvica. „Noi nu avem nimic de-a face cu cele doua hotariri de guvern. Noi am construit cartierul pe un teren al fostei fabrici de piine Dimbovita", a precizat Clitemnestra Gidea. La rindul sau, Vasile Blaga ne-a declarat: „Nu stiu nimic despre aceste hotariri de guvern. Ministerul le initiaza, nu ministrul. Habar n-am cine este Niro, nu l-am vazut niciodata".

Clitemnestra Gidea sustine ca cei 14.000 de metri patrati de spatiu verde promisi clientilor firmei exista pe terenul dintre cele 11 blocuri. Asta ar insemna, teoretic, ca intre cele 11 blocuri ale cartierului rezidential am avea o suprafata cam cit trei stadioane de fotbal, luind in calcul pentru aceasta ca un stadion are cam 5.000 de metri patrati. O imagine din satelit a zonei IGP, in care se vede si stadionul Dinamo, arata ca zona construita de Niro nu poate avea imprejur un parc de 14.000 de metri patrati decit daca intra si pe teritoriul aflat acum la IGP. Hotaririle de guvern initiate de Blaga prevedeau, pe linga demolarea cladirilor, si trecerea terenului din domeniul public in domeniul privat al statului, fapt care inlesneste instrainarea lui.