Dupa mii de ani, epava unei nave care transporta marmura va fi scoasa la suprafata din adincurile Marii Negre.

O echipa de cercetatori, pornita in cautarea ruinelor coloniilor grecesti de la Marea Neagra, a descoperit epava unei nave de transport. Cei 20 de specialisti de la Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, in colaborare cu Octopus Maritime Archeological Research Association din Budapesta si Centrul de Scafandri „Carpatica" din Bucuresti, au cartat fundul Marii Negre timp de o saptamina, pe o suprafata de doi kilometri patrati. „La o adincime de 10 metri, aparatura subacvatica a detectat epava unei nave elenistice sau romane, care transporta marmura", ne-a declarat Attila Szaloky, reprezentantul Octopus.

Cel mai probabil, spun specialistii, nava s-a scufundat in mare dupa secolul VII. Lemnul corabiei a putrezit de mult, insa bucatile de marmura de diferite dimensiuni, care nu au ajuns niciodata la destinatie, stau si acum pe fundul marii. Blocurile mari se afla in centrul incarcaturii, iar cele mai mici de-o parte si de alta, ceea ce inseamna ca nava era bine echilibrata.

Echipa de cercetare pastreaza secretul asupra coordonatelor epavei de teama cautatorilor de comori, care pot gasi nava daca pun mina pe coordonatele GPS.