Noi provocari
Melescanu a explicat ca acesta a fost motivul pentru care a facut prima sa deplasare ca ministru al Apararii in Irak, unde se afla aproape 600 de militari implicati intr-un razboi modern. Problemele cu care se confrunta acestia sunt de alta natura decat intr-un razboi clasic, de exemplu dispozitivele-capcana, rapirile de persoane, tirurile sporadice asupra bazelor lor.
El a declarat ca a inregistrat si plangerile militarilor, revenind asupra transportorului blindat, care in Irak este folosit pentru patrulari si care nu mai corespunde necesitatilor actuale.
In plus, el a explicat si unul dintre motivele pentru care militarii romani, in pofida dotarii defectuoase, au mai putine victime ca alte state participante la coalitia din Irak.
In opinia sa, forta multinationala este perceputa de multi irakieni ca forta de ocupatie, dar romanii sunt caracterizati prin toleranta si n-au orgolii ca ar reprezenta un stat mare, care "stie tot". Melescanu apreciaza ca irakienii o sa ii regrete pe militarii romani, pentru ca acestia si ajuta populatia locala.
Case pentru militari
Teodor Melescanu a confirmat ca problema locuintelor pentru militari a fost cea mai frecventa in discutiile cu sefii Statelor Majore ale categoriilor de forte. "Vreau sa va confirm ca problema locuintelor revine cel mai des", a precizat el, referindu-se la primele intalniri cu sefii fortelor aeriene, navale, si terestre. El a spus ca, saptamana aceasta, se va intalni cu cei care se ocupa de patrimoniu si logistica, pentru definirea unor proiecte legislative privind fondul locativ destinat militarilor.
Noul ministru al Apararii a prezentat trei variante de solutii: construirea gratuita de fond locativ si cultural, precum spitale sau gradinite, trecerea unor proprietati din domeniul public al statului (forma actuala de proprietate a MAp) in domeniul privat al statului, pentru incheierea de parteneriate public-privat pentru locuinte si disponibilizarea de terenuri pentru ca militarii care au posibilitatea sa-si construiasca pe acestea propriile case. (D.D.)