Indiferent care sunt planurile sale reale, Traian Basescu a facut o grava greseala atunci cand a investit Guvernul Tariceanu 2. In primul rand, in calitate de sef al statului, a creat o situatie fara precedent, care il poate costa capul. Este singuru
Indiferent care sunt planurile sale reale, Traian Basescu a facut o grava greseala atunci cand a investit Guvernul Tariceanu 2. In primul rand, in calitate de sef al statului, a creat o situatie fara precedent, care il poate costa capul. Este singurul caz in care un presedinte european afirma despre propriul guvern ca este ilegitim. Il scoate, asadar, in afara legii. Astfel incat, orice act savarsit de noul Executiv, intern sau extern, ar putea fi, conform lui Basescu, anulat. Daca presedintele Romaniei ar fi luat in serios si nu marginalizat, cum este in prezent, atunci rezultatul ar fi totala decredibilizare a Guvernului Romaniei. Nici guvernele lumii, nici investitorii nu ar mai putea accepta sa devina parteneri intr-o afecere sau alta, politica, economica ori militara, ai tarii noastre. A doua greseala a lui Traian Basescu este de natura tactica si decurge din prima. Daca el a considerat ca acest guvern nu este legitim, a ratat extraordinara sansa de a-i da cu tifla fara a incalca regulile de tip european. Pur si simplu, anuntand ilegitimitatea Guvernului dar refuzand sa declanseze o noua criza de mari proportii, Traian Basescu ar fi putut sa declare ca isi da demisia. Retragandu-se de la Presedintie demn, inainte de a fi suspendat. Si obligandu-l pe Vacaroiu, ca presedinte interimar, sa fie cel care valideazGuvernul caruia i-a lipit eticheta de ilegitim. Procedand astfel, el ar fi dobandit nu numai un ascendent moral, ci si un imens avantaj electoral. Per a contrario, Basescu si-a creat, printr-o dubla greseala, un handicap intr-o cursa prezidentiala in care, desi pleaca plasat pe primul loc, nu se stie pe ce loc va ajunge la finish. Dar cum poate fi finalul daca marti vom avea o suspendare urmata de demisie?
Afirmam, in editia de sambata, ca argumentele pe care le utilizez pentru a face o prognoza imi creeaza convingerea ca, daca vom avea, asa cum se preconizeaza, anticipate prezidentiale, ele nu vor fi castigate nici de catre Traian Basescu si nici de catre Gigi Becali, in ciuda faptului ca, in sondaje, in acest moment, cei doi conduc detasat. Si chiar daca intre ei exista un pact, asa cum sugereaza destul de clar declaratia liderului PNG, conform careia el va candida, dar nu-l va ataca pe principalul sau rival sub aspectul punctajului electoral, care este Traian Basescu. Nu mai insist asupra argumentului ca in nici un stat democratic, in istorie, nu a putut castiga, in conditii legale, vreun candidat care nu s-a bucurat de sustinerea celui mai important partid politic ori a celei mai importante grupari de partide. Nici in Romania, pana acum, lucrurile nu s-au petrecut altfel. Nu cred in exceptii de la aceasta regula. Prin intreaga sa politica, Traian Basescu a reusit sa-i transforme in dusmani pe toti ceilalti parteneri politici, cu exceptia PD, PLD si, hai sa presupunem, PNG. Consecinta este usor de anticipat. Indiferent de ceea ce s-ar intampla in primul tur, in cel de-al doilea se va juca dupa principiul toti contra unul. In 2004, Basescu a castigat pe fondul divizarii societatii intre PSD si Alianta DA si a cresterii firesti, fiindca era in opozitie, a dreptei. Acum, acest fenomen nu se mai poate repeta. Basescu este un lider expirat, iar PD, pentru moment, e incapabil sa se regrupeze politic. Becali, desi sprijinit in sondaje de o parte insemnata a electoratului, nu prezinta, ca figura politica, cel putin pentru moment, suficienta siguranta pentru electorat, in eventualitatea in care, peste trei luni, acesta va trebui chiar sa voteze. In masura in care Basescu da semne de slabiciune, conditionandu-si demisia de suspendare, si Becali da semne de slabiciune, anuntand ca nu are curajul sa se lupte cu primul plasat. Iata o a doua dubla greseala. Asa ca, daca vor fi alegeri, alt lider va castiga. In spatele caruia, in turul doi, formal sau informal, se va forma o coalitie. Care poate fi, la nevoie, chiar coalitia anti-Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.