Raportul Curtii de Conturi pentru anul 2005, facut public saptamana trecuta, dezvaluie faptul ca Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, impreuna cu Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi si Asociatia pentru Democratie au prejudiciat Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni cu o suma de 1.734.680.000 lei. Ziarul ZIUA a informat cu privire la acest prejudiciu inca din octombrie 2005, cand un raport intern al DRRP prezenta pe larg informatii cu privire la activitatea celor trei organizatii neguvernamentale amintite mai sus.
Raportul Curtii de Conturi
Curtea de Conturi arata in raportul sau ca s-a efectuat o misiune de audit la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni "si a valorificat rezultatele actiunii de control efectuate la 3 asociatii/fundatii care au derulat astfel de fonduri respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti".
Curtea de Conturi afirma ca faptele celor trei asociatii in derularea programelor cu DRRP au incalcat legea penala: "In urma verificarilor la trei dintre entitatile solicitate care au beneficiat de astfel de fonduri in anul 2004, respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti s-au constatat fapte generatoare de prejudicii in suma totala de 1.734,68 mii lei, existand indicii ca o parte din suma, respectiv 1.486,32 mii lei a fost cheltuita cu incalcarea legii penale".
Plagiat si prejudicii financiare
Un raport alcatuit inca din luna martie 2005, care a fost inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Cancelariei primului-ministru, dezvaluie mecanismul prin care Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning condus de Iulian Chifu a reusit sa puna mana pe mai mult de un miliard de lei - fapta confirmata in prezent si de raportul Curtii de Conturi.
Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning - Bucuresti (CPC-EW) a incheiat pe 18 iunie 2004 contractul nr. 1231 cu DRRP, fiindu-i aprobata suma de 1.573.850.000 lei pentru proiectul BeCaMe Democratic. Proiectul initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: "editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic".
Raportul din martie 2005 reflecta faptul ca analizele, avertizarile si rapoartele lunare prezentate de CPC-EW ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux" de la Chisinau. Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe Internet. Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu "copy-paste" de "specialistii" Centrului condus de Iulian Chifu.