Cei trei laureati romani ai concursului de grafica 3D si 2D organizat de prestigiosul site www.3dm3.com vorbesc pentru „Cotidianul" despre ideile din spatele lucrarilor premiate.Detaliu din „Lumea disparuta" a timisoreanului Sorin Bechira. Babilonul reloaded, un oras ascuns si razboiul inutil dintre religiile Pamintului sint ilustrarile cu care romanii Dan Becheru, Adrian Baluta si Sorin Bechira s-au luat la intrecere cu alte peste 150 de lucrari si au urcat in final pe podiumul virtual instalat de pagina web www.3dm3.com. Incursiune biblica din tastatura

„Cautam ceva grandios, un oras real, dar si inconjurat de legende", spune Dan Becheru, ocupantul locului doi la sectiunea 3D. Prima idee care i-a venit a fost Egiptul antic, dar tot cautind pe Internet imagini cu piramidele s-a oprit in cele din urma asupra picturii lui Pieter Bruegel cu turnul din Babilon. „Am inceput sa ma documentez serios despre acest oras grandios. Referinte se pot gasi peste tot; este mentionat chiar si in Biblie. Pe linga turnul Babel, orasul nu duce lipsa de puncte de interes, ceea ce ajuta foarte mult la modelare. Exista mai multe cladiri care atrag atentia si astfel nu a trebuit sa ma concentrez doar asupra turnului si sa las restul in background", mai marturiseste tinarul de 25 de ani.Babilonul i-a adus lui Dan Becheruun „argint" pentru 3D. Inspiratie de peste Bosfor Alte surse care l-au stimulat creativ au fost si imaginile cu ziguratul Ur din Bagdad si „o groaza" de schite de pe site-uri cu teme istorice, „dar mai ales foarte multa imaginatie". Daca pentru poarta Istar a avut destule schite, mai greu a fost cu Gradinile Suspendate, pe care a incercat sa le reprezinte intr-un mod mai personal pe ziguratul central. „Catedrala este modelata dupa Hagia Sofia din Istanbul, pe care am personalizat-o. Sper ca nu se vede nici macar o umbra de asemanare", spune Becheru ca pentru el. Perioada efectiva de executie si-a gasit-o printre picaturi: „Cit mai mult in timpul liber pentru ca sint inginer constructor si am un program mai mult decit incarcat la serviciu". Pentru o performanta mai pe gustul lui ar fi avut nevoie de ustensile tehnice mai acatarii. „Imaginea este un pic neterminata. Mi-ar fi trebuit un calculator mai performant, pentru ca modelarea 3D are nevoie de un instrument de ultima generatie", marturiseste romanul, care spera sa imbunatateasca imaginea dupa un upgrade.

Filiera baroca si flamanda

Cum majoritatea ruinelor sint dosite vederii, Adrian Baluta a conceput resturile sale de civilizatie sub forma unui oras ascuns pe o insula, flancat temeinic de stinci. „Pentru arhitectura m-am inspirat din stilul baroc gasit in cladirile din Italia, iar cromatic m-au ajutat pictura flamanda si un pic din Renasterea italiana. Am folosit, in general, compozitii cu culori calde. Doar airship-ul l-am construit din imaginatie", dezvaluie din secretele sale bucuresteanul. Toata compozitia, la care a zabovit trei saptamini, se bazeaza pe un concept propriu, sustine Baluta: „Si orasul, si locatia sint o realizare grafica a stilului fantasy art, cu o mica doza de science fiction".

Adrian Baluta lucreaza in filmul de animatie de 14 ani si de alti 5 in 3D. „Am debutat ca realizator in 2005 cu scurtmetrajul de animatie «Dream Forest», premiat de Uniunea Cineastilor. Am mai realizat in 2006 un scurtmetraj, «Crossing», si mai am inca trei in lucru", isi prezinta acesta portofoliul. Cel mai recent proiect al sau este realizarea de efecte speciale pentru un lungmetraj de animatie.„By the sea", una dintre variantelepropuse de Adrian Baluta. Religii inclestate in 2D Inspiratia de capatii pentru conceptul propus de Sorin Bechira a fost razboiul inutil al religiilor. „A fost o decizie de moment. Am dorit sa includ in peisaj diferite elemente arhitecturale care in mod normal nu pot fi alaturate. Am incercat totodata sa propun si o tema actuala, o provocare, alaturarea arhitecturala a unor elemente orientale si occidentale", spune timisoreanul. In realizare s-a inspirat din artistii plastici Salvator Rosa, Jacob van Ruisdael, Hackert, Thomas Girtin sau Thomas Doughty, iar pentru capitolul arhitectura a trecut in revista mari edificii religioase precum Sfinta Sofia, Notre Dame, catedralele Sf. Petru, Sf. Tereza, Sf. Ana, dar si cetati sau temple din India, China, Grecia, Marea Britanie si Cambodgia. „Toate elementele de arhitectura din scena sint edificii reale", asigura tinarul de 28 de ani, actualmente Senior Multimedia Designer la firma de design X3 Studios.„Lumea disparuta" imaginata deBechira a luat bronzul. „Orasul ascuns" al lui Baluta aurcat pe treapta a doua.