Serviciul de Informatii Externe a formulat o plangere penala impotriva jurnalistului Ovidiu Ohanesian. Acesta este acuzat ca a pus in circulatie informatii care intra sub incidenta Legii nr. 51 din 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, Legi
Serviciul de Informatii Externe a formulat o plangere penala impotriva jurnalistului Ovidiu Ohanesian. Acesta este acuzat ca a pus in circulatie informatii care intra sub incidenta Legii nr. 51 din 1991 privind siguranta nationala a Romaniei, Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate si Legii nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE. Concret, ziaristul a postat pe Internet si a trimis pe e-mail la diverse institutii publice si la alti colegi din presa un documentar intitulat "Raportul Ohanesian" in care prezinta date despre fosti si actuali angajati din SIE si fotografii ale unor sedii care ar apartine acestui serviciu de informatii. Prin aceasta actiune se pare ca Ohanesian ar fi dezvaluit locatiile unde se gasesc birourile centrale ale diviziunilor Contraterorism, Neproliferare si Contraspionaj din SIE.
Ancheta incepe luni
Denuntul formulat de SIE impotriva lui Ohanesian a fost inregistrat in cursul zilei de 12 aprilie a.c. la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Documentul, plecat de la Cabinetul directorului SIE (semnat, se pare, de generalul maior Vasilica Sarca), este adresat lui George Balan, procuror general la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul Popescu Catalin Andrei, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, ne-a declarat ca plangerea primita de la SIE a fost inregistrata in cursul zilei de joi la registratura institutiei pe care o reprezinta, dar a fost redirectionata catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece este de competenta acestei structuri.
Procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ne-a precizat ca, in cursul zilei de ieri, la DIICOT a fost inregistrata plangerea formulata de SIE si ca dosarul va fi dat in lucru unui procuror in cursul zilei de luni.
Acuzatiile
Potrivit unor surse neoficiale, Ohanesian este acuzat de culegere ilegala si divulgarea unor date strict secrete. Jurnalistul ar fi acuzat de catre reprezentantii SIE ca a fotografiat si difuzat public, cu adrese si detalii, mai multe sedii ale SIE, tocmai cele unde s-ar afla unitatile cele mai sensibile ale serviciului, de genul antiterorism sau contraspionaj. Totodata, plangerea penala depusa de SIE vizeaza si sursele lui Ovidiu Ohanesian, pe care SIE sustine ca le-a identificat cu certitudine si pentru care sustine ca ar avea probe. Din denuntul depus de SIE la Parchet rezulta ca sursele lui Ohanesian ar fi colonelul (r.) SIE Ionel Dragomir, trecut in rezerva. Potrivit unui comunicat de presa mai vechi difuzat de SIE, Dragomir a fost trecut in rezerva pentru ca a comis "abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ordinelor si instructiunilor de munca".
In varianta in care situatia este reala si Ohanesian a deconspirat niste sedii secrete ale SIE, s-ar putea sa asistam la o versiune romaneasca a cazului agentului CIA, Valerie Plame. Este interesant de vazut cum va trata Justitia romana acest caz, mai ales daca se dovedeste ca locatiile fotografiate si trimise de ziarist pe e-mail apartin diviziilor antiterorism si contraspionaj din SIE.
SIE da vina pe Internet
Intr-un comunicat de presa, SIE precizeaza ca "materialele incriminate, vizand presupuse sedii conspirate ale SIE, au fost distribuite prin Internet la peste 70 de adrese.(...). Pe lista de distributie se regaseste, insa, un numar mare de persoane fizice sau juridice straine, aceasta modalitate de divulgare a unor informatii fiind practic o premiera prin numarul de destinatari, subiectul comunicarii si calea de transmitere. Astfel, datorita Internetului, in momentul de fata nu mai exista nici un fel de control asupra numarului total al <<beneficiarilor>>. Daca unii dintre destinatarii straini ne-au retrimis materialul asigurandu-ne ca au luat masuri pentru limitarea numarului de persoane care au luat cunostinta de continut, din pacate altii ar putea fi foarte interesati sa verifice, completeze si, posibil, exploateze datele transmise cu atata generozitate de dl. Eduard Ovidiu Ohanesian."
"Tot ce este acolo se refera la vechea securitate"
Ovidiu Ohanesian ne-a declarat ca a aflat din presa despre actiunea intreprinsa de catre Serviciul de Informatii Externe impotriva sa. "M-am dus la Parchetul General si mi-au spus ca nu exista la ei asa ceva. M-am dus si la Curtea de Apel unde a fost depusa initial si nu este nici acolo. Plangerea minunata s-a pierdut! M-au purtat dintr-o parte in alta si nu au vrut sa imi dea nimic. Nu stiu pentru ce sunt acuzat. Banuiesc ca e vorba de rapoartele pe care le-am facut si le-am trimis in primul rand institutiilor tarii, SRI, SIE, Presedintie, MAE etc.", ne-a spus Ohanesian. El a adaugat ca nimeni din institutiile carora le-a trimis rapoartele respective nu a vrut sa stea de vorba cu el. "Am incercat sa stau de vorba cu Saftoiu, cu Ungureanu, nu s-a putut", a adaugat jurnalistul. Ohanesian considera ca datele din respectivele rapoarte nu aduc atingere sigurantei nationale. "Tot ce este acolo se refera la vechea securitate", ne-a spus Ohanesian, precizand ca actualii sefi din conducerea SIE provin din fosta Securitate. "Probabil ca o sa depun si eu o plangere penala impotriva lui Silviu Predoiu (director adjunct in SIE-n.r.) pentru abuz in serviciu", a adaugat Ohanesian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.