„Martor", o carte „electorala" de dreapta, cu trimiteri la conflicte presedinte-premier, dar si la Romania.

„Aveam la vremea aceea (n.r. - 2002) probleme mari cu Romania in domeniul imigratiei si in cel al proxenetismului si al traficului cu fiinte umane. (…) Cind am ajuns la fata locului (Romania), am propus omologului meu si, mai ales, stralucitului prim-ministru din acea perioada, Adrian Nastase, sa lasam la o parte cuvintele goale...". Astfel relateaza Nicolas Sarkozy, candidatul dreptei franceze in alegerile prezidentiale, raporturile cu Romania, in cartea disponibila, de azi, si in traducere romaneasca la editura RAO. Multe dintre neajunsurile identificate de Sarkozy in politica franceza pot fi usor recunoscute si la noi, cu toate diferentele constitutionale.

Presedinte vs premier

„Notiunea de neindeplinire grava a indatoririlor presedintelui poate deveni repede exclusiv politica", critica Sarkozy modelul francez al suspendarii sefului statului. „Nimeni nu crede ca presedintele nu guverneaza. Puterea executiva se afla in miinile presedintelui, pentru ca sufragiul universal direct ii da legitimitatea. Hotaririle luate de premier impreuna cu presedintele trebuie luate in mod transparent si anuntate din vreme, iar nu in secretul influentelor oficioase."

Domnul de Fier

Margaret Thatcher pare a fi modelul de urmat pentru candidatul dreptei, care face frecvente trimiteri la „renasterea economica" a Marii Britanii in anii ’80, din care Franta ar trebui sa se inspire. Cit despre afacerile europene si internationale, Sarkozy spune deschis ca s-a opus aderarii Romaniei si Bulgariei inaintea unei reforme a UE si ca este impotriva aderarii Turciei. „Daca Turcia ar intra in Europa, ma intreb ce s-ar putea spune despre candidatura Israelului, din care atitia resortisanti sint la ei acasa in UE."

Candidatul UMP nu este fascinat de modelul american, insa se simte mai atasat de societatea americana decit de multe altele de pe glob.