Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes (foto), si-a declarat obiectivele, in prima sa conferinta de presa - vrea sa schimbe "viteze si atitudini", in special in ceea ce priveste subventiile pe care agricultorii trebuie sa le primeasca
Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes (foto), si-a declarat obiectivele, in prima sa conferinta de presa - vrea sa schimbe "viteze si atitudini", in special in ceea ce priveste subventiile pe care agricultorii trebuie sa le primeasca. Acestea trebuie sa ajunga "jos, la beneficiari, nevamuiti", a precizat Remes. Ministrul a afirmat ca "starea de lucruri de astazi este de intarziere", dar nu a nominalizat vinovati. "Nu voi numi un om vinovat de starea de lucruri de astazi, fiind de intarziere. Cu cei cu care ma voi intalni (vinovati - n.r.), in vremelnicia acestui mandat, ii voi elimina, dar nu ma voi rafui cu trecutul", a continuat Remes. De altfel, ministrul a refuzat sa faca orice precizari cu privire la oameni si posturi. El a declarat ca noua organigrama a ministerului va trebui promovata in 15 zile de la aprobarea noului Cabinet de catre Parlament. Abia atunci va face nominalizarile de rigoare.
APIA de cumetrie
La aceasta conferinta, ministrul a venit insotit de directorii celor trei agentii ce tin de minister si care utilizeaza fonduri bugetare si comunitare. Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), condusa de Nicolae Sterghiu, a fost cea mai criticata. Remes a declarat ca la APIA au fost angajati "fii, fiice, cumnate, cumnati, gineri, amante", pentru ca salariul este mai mare decat la alti bugetari (n.r. - cu 75% in plus pentru ca lucreaza cu fonduri comunitare). Lipsa de experienta a acestora va determina probleme in activitatea institutiei, considera Remes. Ministrul s-a declarat extrem de nemultumit de situatia spatiilor unde sa functioneze structurile APIA din teritoriu. El crede ca aceasta situatie s-a creat din cauza primarilor care au considerat ca "prada asta nu poate trece fara a fi mancata. In cele din urma, Remes a recunoscut ca situatia de la APIA este "ca o caruta impotmolita cu doua roti si caii din fata". Ministrul nu a vrut sa faca nici o precizare cu privire la schimbarea din functie a lui Sterghiu, instalat in functie de PD, dar a carui activitate a fost aspru sanctionata de fiecare data de organismele de la Bruxelles. De remarcat, Sterghiu este functionar public.
ADS se zdruncina
Cat despre Agentia Domeniilor Statului (ADS), Remes a declarat ca nu este functionala si ca institutia "va suferi o zdruncinare in structura" pe perioada mandatului sau. "Statul trebuie sa hotarasca daca taram forma asta de organizare a ADS sau o schimbam radical si vedem cum. Personal, oricat de putin mi-ar fi dat acest mandat, ADS va suferi o zdruncinare in structura", a afirmat Remes. El a afirmat ca exista mai multe variante de restructurare a Agentiei, dar nu a dat detalii. Remes s-a declarat nemultumit de nivelul incasarilor, care au fost mai mari in 2006 decat in 2005, desi teren a fost mai putin, in urma retrocedarilor. Tanczos Barna, directorul ADS, a precizat, intr-un comunicat de presa, ca incasarile din 2005 au fost afectate de vremea rea si de spectrul retrocedarilor.
Cel mai bine a iesit Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP, fosta Agentie Sapard). Remes a atras atentia asupra sumelor mari din programul Sapard ce trebuie cheltuite. El a precizat ca, pana acum, s-au pierdut cert 17 milioane de euro, iar suma aproximata ca fiind pierduta, la finalul programului, "l-ar face fericit daca ar fi numai atat". Nu a precizat cat. Remes a atras atentia directorului ARDRP, Attila Klarik, sa nu mai permita renegocierea contractelor si incheierea de acte aditionale, care prelungesc termenul de finalizare, care, si asa, este afectat de termene stabilite de Legea achizitiilor publice si de procesele promovate de cei care pierd licitatiile. Romania mai are de cheltuit 750 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2006, din cele 1,7 miliarde de euro, cat au fost initial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.