Luate pe nepregatite, partidele vor trebui sa voteze nu doar suspendarea, ci si alegerile prezidentiale anticipate.

O data cu introducerea temei alegerilor prezidentiale anticipate, spectacolul politic atinge cote dramatice. Suspendarii improvizate de partide presedintele ii raspunde cu o amenintare electorala. Iar daca se joaca la cacealma, cum le place unora sa constate, atunci ambii competitori practica acelasi stil. Caci logica suspendarii a fost dintru inceput, nu doar dupa avizul negativ al Curtii Constitutionale, eminamente politica, iar raspunsul e pe masura. Amenintarea cu intoarcerea la electorat este singura riposta politica posibila in circumstantele date. Si cum atit presedintele, cit si partidele sint responsabile in fata natiunii, recursul la alegeri, fara a rezolva conflictul, ar redefini legitimitatea. Reales, eventual chiar din primul tur, Traian Basescu va iesi intarit. Iar partidele nu vor putea eluda votul popular. Infrint, va fi obligat sa se retraga, dar natiunea, iar nu partidele, ii va stabili soarta.

Fata de Parlament, Traian Basescu a adoptat o tactica noua. In interviul sau din „Cotidianul", presedintele a fost, mai mult ca alta data, atent la nuante. Astfel, alegerile prezidentiale anticipate ar fi solutia de aparare a valorilor parlamentarismului. „Parlamentul, ca institutie, trebuie protejat", spunea Basescu, pentru ca respingerea revocarii prin referendum a presedintelui ar pune in conflict societatea cu Legislativul. Iar cadrul constitutional actual nu are solutii la aceasta situatie.

Luate pe nepregatite, partidele vor trebui sa voteze nu doar suspendarea, ci si alegerile prezidentiale anticipate. Daca pentru Corneliu Vadim Tudor ar fi o ocazie de a-ti masura puterile cu Gigi Becali, pentru Mircea Geoana ar fi o aventura prematura. Iar liberalii, fara nici un prezidentiabil, ar ramine mai degraba spectatori.

Pusi in fata unui exercitiu impus, reprezentantii partidelor nu mai au marja de manevra. Sau vor accepta la pachet suspendarea si alegerile, sau le vor respinge. In ultima varianta ramine oricum inca o amenintare: referendumul pentru scrutinul uninominal daca partidele nu vor ajunge repede la un consens. Si iata, mitologia ne vine iarasi in sprijin. La patul lui Procust parlamentar s-a raspuns cu un alt pat al lui Procust, prezidential. Iar in mit, Procust alungitorul a fost ucis de Tezeu. Dar si unul, si celalalt erau fiii aceluiasi Poseidon. Sa asistam oare si aici la un razboi fratricid? Si cine sa fie oare Procust?