Vor urma, in acest caz, noi alegeri in termen de trei luni. Mai nimeni nu se indoieste de popularitatea presedintelui - recte de nepopularitatea parlamentarilor care vor fi decis suspendarea. Presedintele Basescu nu are decat de castigat; mai mult de
Vor urma, in acest caz, noi alegeri in termen de trei luni. Mai nimeni nu se indoieste de popularitatea presedintelui - recte de nepopularitatea parlamentarilor care vor fi decis suspendarea. Presedintele Basescu nu are decat de castigat; mai mult decat atat, Parlamentul nu se va putea impotrivi unor alegeri parlamentare anticipate. Altfel spus, o demisie a actualului presedinte va obliga un viitor Parlament sa faca jocul presedintelui, coalitia anti-Basescu pierzand, treptat, orice semnificatie politica.
Aceasta fiindca aceasta coalitie nu dispune de un contracandidat "puternic"; iata principalul atu al presedintelui! Contracandidat nu inseamna, totusi, sa fii neaparat un membru important al partidelor coalitiei. Exista un precedent...
Domnul Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale, a candidat in noiembrie 2000, ca independent, pentru functia de presedinte al Romaniei, ocupand locul 4.
In cu totul alta conjunctura, domnul Isarescu a pierdut atunci in fata domnului Ion Iliescu, dupa o campanie electorala voit slaba, dictata de interesul sau de a nu-si compromite sansele de a recupera functia de la Banca Nationala, in caz de esec. Ceea ce s-a si intamplat...
Acum, cu conditia de a fi sustinut de societatea civila si de o coalitie anti-Basescu, domnul Isarescu ar avea mari sanse, dar e indoielnic ca ar accepta acum rolul refuzat cu sapte ani in urma.
In lipsa unui contracandidat "puternic", demisia domnului Basescu este, insa, o excelenta manevra de consolidare a acestuia. Cum alegerile vor fi castigate de dansul, domnia-sa va intra fara dificultate in al doilea mandat prezidential, singura pierdere fiind cei doi ani si jumatate ramasi din actualul mandat, adica mai nimic.
Asta nu din cauza meritelor irezistibile, cat din penuria de valori caracteristica spectrului politic autohton.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.