Un europarlamentar cipriot grec, Marios Matsakis, a fost arestat la una dintre bazele militare suverane britanice din Cipru.

Mario Matsakis (foto) a fost arestat in timpul unei vizite oficiale a unui grup europarlamentar la baza Akrotiri, deoarece a refuzat sa plateasca o amenda de 300 de lire, la care a fost condamnat de un tribunal militar britanic. Condamnarea a avut drept cauza protestele acestuia fata de existenta bazelor britanice in Cipru, in 2006, atunci cind s-a legat cu lanturi de o antena militara si a vopsit cu sprayul un jeep militar. Matsakis a refuzat sa plateasca suma ceruta drept cautiune si va sta in inchisoare pina la infatisarea in fata tribunalului, ce va avea loc saptamina viitoare. Chris Davies, membru britanic al Parlamentului European din partea liberal-democratilor, s-a plins ministerului apararii din tara sa pentru arestarea colegului cipriot.

O problema triviala va deveni acum o problema politica majora ce ameninta relatiile dintre Cipru si Marea Britanie", a declarat Davies, care considera inacceptabil faptul ca in secolul XXI exista sate cipriote care traiesc sub conducere militara britanica".