Cel care primeste un apel in roaming va plati maximum 15 centi pe minut, cel care da telefon maximum 40 de centi, la care se adauga insa TVA si eventual o taxa a operatorului la care este abonamentul.

Cetatenii europeni care isi vor petrece vacanta de vara pe teritoriul blocului comunitar ar putea beneficia de noile tarife de roaming, mai scazute, la utilizarea serviciilor de telefonie mobila in statele Uniunii Europene, a anuntat Comisia Europeana, citata de publicatia EUobserver. Dupa ce un comitet al Parlamentului European a votat, joi, in favoarea unei propuneri de impunere a unui plafon pentru tarifele de roaming, un purtator de cuvint al Executivului european a declarat ca reglementarile ar putea intra in vigoare in luna iulie, adaugind ca aceasta informatie reprezinta „o veste foarte buna pentru consumatorii europeni".

Potrivit documentului adoptat aproape cu unanimitate de voturi de membrii Comitetului pentru Industrie al Parlamentului European, tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate va fi de 40 de eurocenti pe minut, in timp ce pretul maxim perceput pentru apelurile receptionate va fi de 15 eurocenti pe minut. Sumele nu includ taxa pe valoarea adaugata.

Se va beneficia automat

Utilizatorii vor beneficia in mod automat de reducerea tarifelor, fara sa fie obligati sa isi modifice contractele sau sa plateasca o taxa suplimentara. Toti cei 785 de membri ai Parlamentului European vor vota propunerea in plenul din perioada 10-12 mai, iar ministrii europeni ai telecomunicatiilor vor discuta documentul la reuniunea din 7 iunie. In cazul in care ministrii vor adopta propunerea, desi Franta si Marea Britanie au avut o pozitie rezervata pina de curind privind aceasta problema, legea va intra in vigoare o data cu publicarea in monitorul oficial al Uniunii Europene, iar acest proces ar putea fi incheiat in urmatoarele saptamini.

„Plafoanele impuse sint in continuare prea ridicate si ar trebui reajustate, pentru a reflecta costurile reale ale convorbirilor.

Consumatorii asteapta o decizie in acest sens de la Parlament cu ocazia sedintei plenului", a declarat ofiterul Levi Nietvelt, reprezentatul asociatiei pentru probleme economice.

Romania adopta aceleasi tarife

Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), ne-a declarat ca decizia Comisiei Europene va fi aplicata in Romania fara drept de apel, in momentul intrarii sale in vigoare. „Daca totul merge bine in Parlamentul European, probabil ca noile tarife la roaming vor intra in vara. S-ar putea ca operatorii de la noi sa puna tarife mai mici, acelea sint cele maxime", spune Georgescu.

Acesta atrage atentia asupra faptului ca tarifele despre care este vorba sint cele de gros, adica cele percepute de operatorul care gazduieste clientul operatorului la care acesta are abonament.

„Pe linga cei 40 de centi s-ar putea ca operatorul din tara de origine a clientului sa mai puna si el o taxa suplimentara, de asta exista propunerea ca tariful sa nu depaseasca 50 de centi cu totul", a precizat Georgescu.

Cit costa acum In prezent, apelurile din strainatate in reteaua Vodafone Romania sint taxate cu sume cuprinse intre 0,89 si 1,09 dolari pe minut, iar un apel din tara in strainatate costa 0,65 dolari pe minut. Orange percepe 0,48 euro pe minut pentru apelurile efectuate din tara in strainatate si intre 0,68 si 1,22 euro pe minut pentru un apel efectuat din strainatate in Romania.