„Colectia Cotidianul" va duce, de aceasta data, in Scotia, pentru o intilnire speciala cu celebra romanciera Muriel Spark.

Dintre scriitorii postbelici, Muriel Spark nu e singura cu o viata captivanta. Departe de a se reduce la clasicul s-a nascut, a scris, a murit, povestea lui Muriel Spark include un episod in Africa, altul in MI5 si apoi in Toscana. De altfel, Spark nu e numele ei: romanciera scotiana a fost Muriel Sarah Camberg pina cind, dupa absolvirea scolii de fete, s-a casatorit cu Sydney Oswald Spark, cu care a si plecat in Rodesia (azi, Zimbabwe).

N-a avut prea mult noroc: casnicia i-a adus un fiu si nenumarate abuzuri din partea sotului. A vrut sa fuga, dar n-avea cum: erau anii ’40 si nici un vapor nu pleca din Africa spre Liverpool. Intr-un final, a reusit sa fuga, parasindu-si sotul si baietelul, si a ajuns in Marea Britanie, unde a devenit o catolica ferventa si, cu ajutorul lui Graham Green (alt catolic practicant), a obtinut o slujba la biroul de contraspionaj al MI5, ocupindu-se cu actiuni de propaganda.

Dupa terminarea razboiului, a ramas la Londra si si-a inceput cariera literara: mai intii lucrind ca editor al publicatiei „The Poetry Review", apoi publicind, in 1954, romanul „Consolatorii", care a fost elogiat in lumea anglofona si i-a asigurat rubrici constante in publicatiile de jurnalism si critica literara din Londra si New York.

Muriel Spark, innobilata de regina

Recunoasterea internationala a venit insa o data cu romanul „Domnisoara Brodie in floarea virstei", adaptat pentru teatru atit la Londra, cit si pe Broadway. In 1967, Muriel Spark, bucurindu-se de statutul de scriitoare celebra, s-a mutat in Italia, traind o vreme la Roma si apoi in Toscana, impreuna cu artista Penelope Jardine, cu care Spark a negat ca ar fi avut o relatie intima. Din aceasta perioada dateaza citeva dintre romanele sale preferate, printre care „Locul soferului" si „Nu deranjati".

In 1993, Muriel Spark a fost innobilata, primind titlul de Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic, in semn de recunoastere a meritelor sale literare. Celebra scriitoare scotiana s-a stins din viata anul trecut, la virsta de 88 de ani.

Citeste mai mult: