Astrologia pare a fi, azi, cea mai populara religie. De fapt, increderea-neincrederea in astro-preziceri seamana, mai degraba, cu un joc de societate. Avem de a face cu un surogat ludic de credinta. Crezi-nu crezi, iti consulti rubrica din zodiacul zilei. Am un prieten, cunoscut prozator, care a elaborat o metoda de a intra in relatii noi cu sexul opozabil prin intermediul unor biletele de papagal cu irezistibil continut astrologic. Metoda a fost testata pe un esantion cvasi-sociologic. Da rezultate mai bune ca alegerile parlamentare: partidul castigator, amicul prozator, ia peste 50% din totalul opozitiei de sex.
Cultura generala, azi, are un puternic continut de divertisment. Bine, rau, asta e situatia. In alte vremuri, astrologii erau consilieri ai celor puternici. De parca azi nu sunt! Socialistul Mittèrand si-a facut astrologul, o femeie celebra in Franta, profesor la Sorbona. In vremuri si mai vechi, astrologia se insotea cu alchimia. Nu era important ce erai predestinat sa fii, important era sa-ti poti conduce destinul spre o noua identitate spirituala, a treisprezecea zodie.
Ideea ca destinul e sensibil la influente astrale fascineaza. Cele douasprezece tipare zodiacale dau o descriere a lumii umane intr-adevar mai complexa decat cele patru tipuri temperamentale mostenite de la medicii antichitatii greco-latine. Ce sa mai vorbim de misterul Nostradamus! I-a crescut prestigiul de cand s-a putut intelege ca prezisese longevitatea comunismului ca regim de stat: 70 de ani, 7 luni si 7 zile.
Pe terenul romanesc postcomunist, "divertismentul" astrologic a permis inflorirea fara precedent a comertului public si privat cu astrograme. Cunosc intentii organizate ale unor astrologi de a manipula oameni politici. Unii au si profetit salvarea tarii printr-o guvernare de paranormali cu astrogramele controlate zi de zi.
Daca e sa se faca un pic de ordine mentala pe acest teren, avem nevoie de un manual onest de interpretare generala a semnelor astrale. Ce sa insemne, insa, onest in acest caz? Ceva poate sa insemne in chip eminent: proprietatea limbajului. Astrologii nostri scriu intr-o limba de lemn care nu e mai buna decat alte mortaciuni ale expresivitatii. Avem, in fine, un astfel de manual, scris intr-o romaneasca vie, modesta, fara pretentii sofisticate. Editura Polirom a publicat, recent, in seria "La limita cunoasterii", un manual de astrologie scris de Mihaela Dicu, "Zodiacul. Cartea semnelor astrale". Autoarea este presedinte al Asociatiei Astrologilor din Romania si membru al Centre díEtudes, de Documentation et de Recherches sur líAstrologie (CEDRA) din Franta. Meritul de capatai al manualului ei de la Polirom este chiar natura sa didactica. O asemenea prezentare a zodiilor nu risca sa faca fani manipulabili.
Astfel de carti se fac din alte carti. Dar Mihaela Dicu are mintea limpede si a sintetizat descrierile cu gandul indreptat spre haosul actual de pe piata supermediatizata si internetizata a astrologiei. Nu mai stie nimeni la ce foloseste auto-cunoasterea de acest fel. Citind o carte ca aceasta, vei afla ca nu ai cum sa stii ce ai de facut azi sau maine, dar poti invata, eventual, ce sa nu mai faci. Or, daca esti alchimist, chiar stii ce sa faci. Dar asta e o alta poveste din alte carti.