Cresterea preturilor terenurilor din Bucuresti a determinat multi dezvoltatori imobiliari sa plaseze noile proiecte rezidentiale in comunele din apropierea Capitalei.

Terenurile din Capitala nu mai sint considerate un plasament avantajos pentru dezvoltatorii imobiliari. Persoanele care vor sa achizitioneze o locuinta noua la un pret mai mic trebuie sa studieze deja harta judetului Ilfov. Aici s-au anuntat mai multe proiecte rezidentiale. Daca pina in urma cu ceva timp, la marginea Bucurestiului si in comunele limitrofe, se construiau cartiere de vile de lux, in prezent sint anuntate deja proiecte de blocuri si vile pentru clasa de mijloc.

Zonele preferate de dezvoltatorii imobiliari sint Bragadiru, Cernica, Voluntari, Domnesti, Stefanesti. Este drept, si in ultimii ani

s-a construit destul de mult. „Intre anii 2000 si 2005, zona agricola a Bucurestiului s-a micsorat cu 985 de hectare, in timp ce in judetul Ilfov au fost retrase din circuitul agricol aproximativ 2.872 de hectare", spune Catalin Maruntelu, de la Departamentul research al CB Richard Ellis.

Profit mai mare

Dezvoltatorii cauta terenuri ieftine. „Preturile la terenurile din judetul Ilfov sint cu peste 50% mai mici decit in Capitala. Asta este unul dintre motivele care

ne-au facut sa construim acolo", ne-a spus Aurel Dinescu, manager al agentiei Fradin Imob. Astfel, cele mai mari preturi sint in Pipera-Tunari, unde se cer 150-350 de euro/mp, in vreme ce, in Otopeni, pretul este de 100-150 de euro/mp, iar in Corbeanca se ajunge la 80-100 de euro/mp. In Stefanesti, metrul patrat de teren se vinde cu 60-80 de euro, in Cernica se ajunge la 80-120 de euro/mp, in vreme ce in Mogosoaia, pretul este de 80-100 de euro/mp.

Cele mai mici preturi sint in Popesti-Leordeni, de 40-60 de euro/mp, Domnesti - 30-40 de euro/mp si in comuna Berceni, unde se cer 35-55 de euro/mp. Acesta este si motivul pentru care unul dintre cele mai mari proiecte anuntate, o investitie de 850 de milioane de euro a spaniolilor de la Fadesa, se va ridica la Stefanestii de Jos.

Proiecte si preturi

La Tirgul de case Sphera, care se desfasoara in aceste zile la Sphera Building Center, au aparut destul de multe oferte pentru astfel de locuinte, mai ales in blocuri. In Voluntari se construieste complexul Lotusului, alcatuit din doua blocuri cu cite cinci etaje. In primul bloc, care va fi finalizat in acest an, s-au vindut deja garsonierele si apartamentele cu doua camere. Al doilea bloc va fi terminat in 2008. Pretul este de 1.000 de euro/mp construit, cu TVA inclusa. La marginea orasului, aproape de padurea Stefanesti, se ridica ansamblul Hydra Residence, cu 169 de apartamente. Pretul este de 790 de euro/mpc, fara TVA. Garajul se plateste separat si costa 8.500 de euro. Si la vile preturile sint accesibile. Astfel, in ansamblul rezidential Orizont, situat pe DN5 Bucuresti-Giurgiu, pretul este de 750 de euro/mpc (TVA inclusa), iar terenul se plateste separat: 60 de euro/mp.

Avantaje Dezvoltatorii spun ca alegerea unei locuinte in afara orasului este avantajoasa nu numai in ceea ce priveste pretul. „Zonele din afara orasului sint linistite, cu o poluare mai mica. In plus, cit de curind, aceste zone unde se construieste acum vor deveni parte din Bucuresti", ne-a spus Ana Mihlos, consilier vinzari la compania RCC.