Pasajul-cheie va fi insa eclipsat de chestiunea demisiei. El priveste faimoasa problema a mentalitatii romanesti.Basescu nu cotizeaza la fatalismul national.

Presedintele Basescu joaca ceva mai important decit supravietuirea: pastr
Pasajul-cheie va fi insa eclipsat de chestiunea demisiei. El priveste faimoasa problema a mentalitatii romanesti.Basescu nu cotizeaza la fatalismul national.

Presedintele Basescu joaca ceva mai important decit supravietuirea: pastrarea definitiei minime a democratiei romanesti.

Dupa aparitia planului Demisia, analizele au retinut acuzatia de cezarism: presedintele vrea sa devina intangibil, folosind bestia electorala. Sa privim mai atent. Presedintele a transmis un mesaj: in caz de suspendare, demisionez. Si cistig un nou mandat popular. Mesajul ii priveste direct pe parlamentari si spune: supuneti democratia parlamentara unui risc enorm.

Intr-adevar, parlamentarii au licitat, pur si simplu, institutia Parlamentului, pe care au tirit-o intr-o aventura dezastruoasa. In caz de referendum sau noi alegeri prezidentiale, Parlamentul poate fi zdrobit de electorat. Noua logica politica ar fi stabilita de o enorma lipsa de logica democratica. Votul popular ar curma un abuz (suspendarea), dar ar matura si institutia de baza a democratiei (Parlamentul).

Amenintind cu demisia, presedintele a apelat la lasitatea fundamentala a parlamentarilor care pot opri jocul de-a suspendarea, de teama fiascoului electoral. Nu vad in gestul lui Basescu nimic egoist. Daca voia postul, el putea colectiona 10 ani de liniste si onoruri, tacind. In plus, noua initiativa costa: presedintele pierde o jumatate de mandat (doi ani si jumatate dispar, din clipa demisiei).

Exista in interviu si alte idei substantiale. Descentralizare; analiza istorica a genezei oligarhiei; insistenta asupra anticipatelor, a revizuirii Constitutiei si a modificarii sistemului electoral (toate, mijloace de clarificare).

Pasajul-cheie va fi insa eclipsat de chestiunea demisiei. El priveste faimoasa problema a mentalitatii romanesti. Basescu nu cotizeaza la fatalismul national. Solutia nu e o grefa de popor. Exasperarea cu fata la norodul prost e o veche disperare a intelectualilor politici romani. Basescu respinge acest argument pustiitor si crede intr-o solutie: schimbarea prin institutii schimbate. Romanii nu pot fi reasamblati pe post de agregat german, dar institutiile pot fi disciplinate.

Intr-un loc anume, cred ca presedintele nu are dreptate. Acolo unde spune ca oligarhia s-ar putea abtine de la stabilirea politicii nationale. Oligarhia nu va renunta de bunavoie, caci traieste din parazitarea statului si trebuie, deci, sa controleze sistemul politic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.