Marius, ce s-a intamplat la Sibiu?
Am jucat un spectacol care mie nu-mi place. Am incercat sa ies din distributie de mai multe ori, dar, pentru ca sunt un caracter slab si pentru ca aveam prieteni care jucau cu mine, am zis sa merg pana la capa
Marius, ce s-a intamplat la Sibiu?
Am jucat un spectacol care mie nu-mi place. Am incercat sa ies din distributie de mai multe ori, dar, pentru ca sunt un caracter slab si pentru ca aveam prieteni care jucau cu mine, am zis sa merg pana la capat. Am ajuns la Sibiu, am repetat in niste conditii precare, cei de acolo nu erau pregatiti. Reprezentatia de la ora 6 s-a amanat (luminile nu erau gata), iar in timpul snurului mi-am dat seama ca n-o sa pot juca spectacolul asta. Am clacat psihic, am baut. N-am baut sa fiu mort de beat, mi-am facut toate miscarile, am dat tot textul, dar a fost un protest al meu, si asta am spus si publicului. De atatea ori am mintit, m-am facut ca-mi place in ce joc si trebuia sa-mi placa, am jucat pentru bani, ca acum n-am mai putut. Am facut constient tot ce-a fost acolo. Categoric n-a fost cea mai buna solutie, publicul n-are nici o vina si-mi cer scuze spectatorilor, insa am simtit nevoia s-o fac si ceea ce-i ciudat e ca nu-mi pare rau.
N-ar fi trebuit, totusi, sa gasesti alta cale de protest?
De fiecare data cand eram lucid, imi dadeam seama ca nu pot face nimic. Suntem atat de mici si atat de neuniti, ca n-avem curaj. Unii or sa spuna ca sunt un betiv, dar in felul asta am avut curajul sa spun ce aveam de spus.
E spectacolul asta cel mai prost in care ai jucat vreodata?
Nu. Nenorocirea e ca nu stii cand atingi limita, iar eu am atins-o in seara aceea. M-a deranjat si ca toata distributia stia in ce jucam, si nimeni n-a spus nimic.
De ce ti se pare prost?
N-are nici o coerenta, nu se intelege nimic din el, e kitschos, sunt bagate tot felul de lucruri la un loc. M-am urat pe mine, fiindca toti intretineam impresia ca facem un spectacol si nu faceam nimic.
Si nu e si vina actorilor?
Nu, nu mai e vina noastra. De fiecare data am zis ca e vina mea, ca eu nu reusesc sa fac ce trebuie, dar nu e asa.
Ati fi putut face altceva, voi, actorii?
Sa fi refuzat sa jucam, sa plecam la Bucuresti in ziua aia.
Dar daca statuserati la repetitii, nu era deja prea tarziu pentru fronde?
Niciodata nu e prea tarziu sa pui punct unui dezastru ca asta. Era o durere foarte mare a mea, sunt un copil prost si n-am stiut s-o exprim, dar ce-am facut a fost un gest disperat.
Crezi ca aveai dreptul la el?
N-aveam dreptul s-o fac. Nimeni n-are dreptul, dar cand clachezi psihic... Nici eu nu-mi explic bine ce s-a petrecut, stiu ca la un moment dat am zis "stop". E o lectie pe care am primit-o acum, ma bucur ca in sfarsit am putut sa fac ceva, un lucru care pentru mine sa conteze.
***
Actrita si dramaturgul Lia Bugnar (care a lucrat pe propriile texte cu Marius Manole) a vazut "Romania povestilor albastre" la vizionarea de la Bucuresti: "Actorii erau foarte buni, le-am admirat performanta. Spectacolul in sine depaseste nivelul meu intelectual, dar cred ca mai era ceva de lucru la intriga si conflict", spune ea. Despre incidentul de la Sibiu, ea considera ca "Un actor cu mai putine roluri n-ar avea astfel de iesiri. Manole joaca mult, a clacat, e foarte obosit. El e foarte profesionist si pot sa spun ca la Green Hours, unde jucam noi, nu a baut niciodata, desi e un bar".
Regizorul Radu Afrim, care l-a avut pe Marius Manole in distributia mai multor spectacole, a aflat despre "evenimentul" de la Sibiu de la stiri: "Ceea ce s-a intamplat la Sibiu, si ma refer strict la Manole, nu e decat o autocorectie necesara a imaginii actorului in fata fanilor sai si a celor care asteapta roluri adevarate de la el. E de bine, daca nu de foarte bine. Cu atat mai mult, cu cat atitudinea e ceea ce le lipseste din plin tinerilor actori romani. Care au devenit un fel de functionari cuminti ai regizorului, ai directorului de teatru, de ce nu, ai ministrului... Hello, avem o meserie liberala!!! (...) Cel mai specific carpatin e faptul ca focusam, ca de obicei, motivul esecului pe altceva... culmea, pe un om de data asta. Unul fara spate puternic in clasa politica romaneasca. Spre deosebire de spectacolul despre nefericita Iulia Hasdeu, prezenta intr-un fel sau altul printre spectatorii infrigurati din cort. Pe ea o intreaba cineva ce zice despre circul din scena si din media?".
Anca Bradu a spus pentru "Evenimentul zilei" ca "Improvizatiile nu au fost artistice, din pacate, au depasit limita bunului-simt si o sa vedem ce o sa se intample. E un nume mare acest actor, pentru mine a fost o surpriza coplesitoare". Cel mai probabil, Marius Manole va fi schimbat din distributie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.