Companiile de telecomunicatii vor fi obligate sa stocheze invormatii detaliate despre convorbirile clientilor. Termenul este 15 septembrie 2007. Datele legate de activitatea utilizatorilor de internet vor fi monitorizate incepand cu 1 ianuarie 2009.
Companiile de telecomunicatii vor fi obligate sa stocheze invormatii detaliate despre convorbirile clientilor. Termenul este 15 septembrie 2007. Datele legate de activitatea utilizatorilor de internet vor fi monitorizate incepand cu 1 ianuarie 2009.  Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat in dezbatere publica proiectul de lege privind retinerea datelor generate de comunicatiile electronice. Pentru stocarea informatiilor legate de convorbirile telefonice, "prevederile ar trebui sa se aplice in mod normal incepand cu 15 septembrie 2007 (�), dar consideram ca legea va fi adoptata dupa aceasta data", ne-a transmis MCTI. "Prevederile pentru internet ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009", spun reprezentantii ministerului.  DIRECTIVA. Proiectul transpune in legislatia noastra directiva europeana 2006/24/CE si ii obliga pe operatori sa retina date referitoare la sursa, destinatia, data, durata unei comunicari si echipamentul de comunicatie al utilizatorului. Crearea si administrarea acestor baze de date se va face pe cheltuiala proprie a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice.  Datele vor fi pastrate un an de la data efectuarii convorbirii. In cazul serviciilor pre-pay se vor retine informatii privind data si ora activarii initiale a cartelei si zona in care a fost activata. Supravegherea si evaluarea accesului la aceste date se va face de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Informatiile stocate de companiile de telecomunicatii vor putea fi accesate de institutiile statului doar pe baza unui mandat emis de judecator.  INTERNET. Cat despre stocarea datelor referitoare la traficul pe internet, furnizorii de servicii nu se asteapta la probleme serioase in indeplinirea obligatiilor ce le vor reveni, ne-a declarat Gheorghe Serban, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP). Totusi, exista proteste ale unor provideri nelinistiti de gandul ca vor trebui sa faca noi investitii. Nivelul acestora este estimat de marii furnizori de internet la 10% din costurile curente. Furnizorii mari sunt obisnuiti cu astfel de proceduri, intrucat ei retin acest gen de date si in prezent, din ratiuni legate de planificarea afacerilor, spune Serban.   CE SE MONITORIZEAZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.