In urma cu doua saptamani, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat ca vrea sa reintroduca in circuitul artistic o vioara Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu, instrumentul fiind in prezent pastrat la Muzeul National "George Enescu"
In urma cu doua saptamani, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat ca vrea sa reintroduca in circuitul artistic o vioara Guarnieri care i-a apartinut lui George Enescu, instrumentul fiind in prezent pastrat la Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti. "Aceasta vioara este intr-o stare buna, ea necesita o reparatie relativ minora de incleiere, de lipire. Nefiind cantata atata puzderie de ani, lemnul lucreaza si se desprind niste bucati, dar nu din corpul viorii, ci din partea posterioara a ei. Nu are nici un fel de defect, trebuie refacuta aceasta imbinare (...) Am stabilit cu directorul Muzeului "George Enescu" sa facem aceste reparatii si pornind de la impactul pozitiv pe care recuperarea viorii Stradivarius l-a avut in perceptia publica, o sa scoatem si acest instrument la concurs", a spus Adrian Iorgulescu, in cadrul unei conferinte de presa, precizand in acelasi timp ca instrumentul va fi cedat prin concurs unui unui violonist roman. Iorgulescu a declarat, de asemenea, ca exista posibilitatea sa se organizeze un singur concurs, cu criterii diferite, in care sa se cedeze atat vioara Guarnieri, care i-a apartinut lui George Enescu, cat si vioara Stradivarius Elder, recuperata la inceputul lunii martie de MCC de la familia Voicu. Vioara Guarnieri va fi reparata de lutierul Pavel Onoaie, dupa cum a declarat pentru Mediafax Virgil Nitulescu, secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, urmand ca ulterior sa fie clasata in patrimoniul cultural national, evaluata si asigurata. Ministrul Iorgulescu a estimat ca valoarea viorii ar fi cuprinsa undeva intre 600.000 si 700.000 de euro. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.