La prima sa intilnire cu CSM, noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a transmis un mesaj de conciliere cu organismul care a fost pina ieri adversarul Monicai Macovei.

Chiuariu a mentionat la sedinta de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca nu este adeptul modului de colaborare al predecesoarei sale, Monica Macovei. „Cred ca ar fi dezastruos sa vin aici pe post de Robin Hood, dupa ce am avut o Ioana d’Arc a Justitiei", a declarat ministrul. El a precizat ca nu va opera schimbari in rindurile procuraturii. „O reforma pornita impotriva magistratilor ar fi ca si cum ai arunca mecanicul de locomotiva din trenul aflat in mers", a explicat Chiuariu. Mesajul sau, care invoca „relatii de cooperare, de respect reciproc", a fost bine primit de membrii CSM. Ministrul a operat astfel o schimbare de macaz, dupa ce, sub conducerea Monicai Macovei, relatiile dintre Ministerul Justitiei si CSM au fost tensionate.

Conflicte intre Macovei si CSM

Unul dintre motivele tensiunilor l-au reprezentat numirile de la virful Parchetului General si al DNA. Daca inainte de 2005 sefii acestor institutii erau numiti la propunerea CSM, ulterior, ele s-au facut la propunerea ministrului Justitiei. „Este nevoie ca procurorii generali, adjunctii lor sa raspunda pentru eficienta institutiilor pe care le conduc", isi justifica initiativa legislativa, in mai 2005, Monica Macovei. CSM a acuzat-o atunci pe Macovei ca incearca repolitizarea justitiei.

Alt motiv a fost conflictul de interese dintre calitatea de membru CSM si cea de sef al unei instante. Macovei a declarat ca „Justitia se autoguverneaza prin CSM, avem conflicte de interese la nivelul CSM, inca mai sint clanuri de putere in Justitie". Ministrul de atunci al Justitiei a reusit, prin promovarea legilor justitiei, sa impuna membrilor CSM sa renunte la instante pe timpul mandatelor in Consiliu. Numai ca aceasta regula se va aplica viitorului CSM.

CSM contraataca

Dan Lupascu, fostul presedinte al CSM, a atacat-o, in ianuarie 2007, in termeni duri pe Macovei: „M-am saturat de revolutii si reforme. Vreau normalitate, in care sa-mi fac meseria, nu experiente periodice, in care oameni noi vin si schimba coduri, legi si o luam de la capat". Macovei a replicat: „Nu vom putea rezolva problemele daca le tinem ascunse".