15 tineri cercetatori de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol" din Iasi au intrat in conflict deschis cu directorul institutului, acad. Alexandru Zub.

Conflictul de la institutul iesean a rabufnit in urma cu citeva saptamini, cind s-au organizat cu intirziere de mai bine de un an alegeri pentru Consiliul Stiintific, la presiunile a 15 tineri cercetatori. „Institutul nu a functionat ca o institutie publica, totul depinzind de «gratiile» celor din conducere", explica Dorin Dobrincu, unul dintre cei care au initiat „revolutia" in institut. La vot, membrii vechii conduceri au fost infrinti de tinerii cercetatori. Astfel, patru dintre cei sapte membri ai Consiliului sint dintre protestatari, iar acad. Alexandru Zub isi pierde puterea de decizie. Sectia de Istorie a Academiei, condusa tot de acad. Alexandru Zub, a invalidat alegerile, motivind, prin intermediul presedintelui onorific insa, acad. Dan Berindei, ca membrii Consiliului trebuiau alesi dintre membrii departamentelor de cercetare si ca nu puteau fi cercetatori de gradul III.

„S-a respectat intru totul Statutul si rezultatul reflecta vointa majoritatii, care este suverana in desemnarea Consiliului Stiintific", sustine Dorin Dobrincu, aratind ca institutul „este in blocaj" si risca „inghetarea activitatii".

Unda verde pentru Treptow

Tinerii mai reproseaza vechii conduceri ca a dat aviz stiintific favorabil ultimei carti scrise de americanul Kurt Treptow in timp ce-si executa in inchisoare pedeapsa pentru pedofilie. Cu ajutorul acestui aviz, el a obtinut eliberarea inainte de termen, insa conducerea se apara spunind ca referatul a fost facut chiar de unul dintre protestatari. De asemenea, reprezentantii vechii garzi, ce refuza sa faca declaratii oficiale, sustin ca saminta revoltei tinerilor a reprezentat-o exigenta profesionala din institut.