Presedintele Basescu anunta ca isi va da demisia daca Parlamentul va vota suspendarea din functie. Surprinzatoarea afirmatie apare intr-un interviu publicat astazi in ziarul "Cotidianul". Parlamentarii vor vota marti, 17 aprilie, propunerea de sus
Presedintele Basescu anunta ca isi va da demisia daca Parlamentul va vota suspendarea din functie. Surprinzatoarea afirmatie apare intr-un interviu publicat astazi in ziarul "Cotidianul". Parlamentarii vor vota marti, 17 aprilie, propunerea de suspendare, dupa difuzarea argumentatiei Curtii Constitutionale. Daca majoritatea va aproba suspendarea, iar Basescu isi anunta demisia, alegerile prezidentiale anticipate se vor organiza, potrivit Constitutiei, in termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei. In aceasta perioada sefia statului o va exercita, interimar, conform Legii Fundamentale, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), sau cel al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL).
Demisie imediat dupa suspendare
Basescu a declarat, in interviu, ca eventuala sa suspendare l-ar putea determina sa demisioneze din functie si sa ia in calcul posibilitatea organizarii simultane a alegerilor anticipate prezidentiale si a referendumului pentru vot uninominal, noteaza NewsIn. Intrebat daca si in ce termeni s-a gandit la o eventuala demisie, Basescu a declarat:
"Exclusa renuntarea la lupta! Judecata mea pleaca de la realitatea ca presedintele Romaniei se afla in fata suspendarii in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale. Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic, fara o motivatie constitutionala. In aceasta situatie, un referendum cu privire la demiterea presedintelui inseamna o confruntare electorala intre mine si Parlament. Or, eu cred ca Parlamentul, ca institutie, trebuie protejat. Parlamentul nu trebuie supus riscului de a fi infrant de poporul roman. De aceea, imediat dupa eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scosi in fata electoratului. Imediat dupa vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toti in fata electoratului. Iar eu, ca presedinte ales al romanilor, va asigur ca ma voi prezenta cu responsabiliate in fata cetatenilor in aceasta competitie democratica, la care ii invit sa participe si pe artizanii politici care au generat abuzul suspendarii. Trebuie sa plecam de la premisa ca pana in ultima clipa cand se afla in functie, presedintele Romaniei poate emite decretul prin care sa se organizeze referendum pentru votul uninominal si poate chiar simultan cu eventualele alegeri pentru functia de presedinte".
Prezidentiale in trei luni
Legea Fundamentala prevede, la articolul 97, ca vacanta functiei de presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces. Conform aceluiasi articol, in termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presedinte. Procedura suspendarii este stipulata la articolul 95: "Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui". Referitor la interimatul functiei, Constitutia prevede, la articolul 98, ca, daca fotoliul de presedinte devine vacant, "interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor".
Clasa politica nu crede
Invitati, la Antena 3, sa comenteze eventuala demisie a presedintelui Basescu, reprezentantii partidelor au apreciat ca seful statului nu va face acest gest. "Dupa parerea mea, e tarziu. Daca isi da demisia din cauza ca e suspendat, pentru toata lumea va fi clar ca isi da demisia din acest motiv", a spus democratul Radu Berceanu. El a apreciat ca presedintele a avut momente mult mai bune sa demisioneze, cum ar fi cel al formarii noului guvern. In opinia lui Berceanu, daca Basescu isi va duce la indeplinire planul, atunci va pune intr-o mare dificultate doua partide, PNL si PSD. "Daca cele doua partide nu isi nominalizeaza candidati la presedintie, atunci se pot retrage, dar daca pun - trebuie sa ii nominalizeze pe Geoana si Tariceanu care vor fi in mare dificultate", a spus Berceanu. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a precizat ca partidul sau nu a hotarat cum va vota la suspendare, adaugand ca el nu crede deloc ca Basescu va demisiona. "Pentru ca ar recunoaste ca suspendarea e argumentata", a explicat Hasotti. Liderul PSD Cristian Diaconescu a afirmat ca partidul sau nu se simte intimidat de anuntul presedintelui, iar procedura de suspendare va continua. Lucian Bolcas (PRM) a apreciat ca Basescu "a vrut doar sa agite o sperietoare", anume convocarea referendumului pentru vot uninominal, adaugand ca peremistii inca se gandesc in legatura cu suspendarea. La randul sau, Bogdan Ciuca (PC) a precizat ca formatiunea sa va vota pentru suspendarea sefului statului. (Ovidiu BANCHES)
"Batalia politica m-a erodat"
Traian Basescu afirma, pentru prima data, ca ar putea demisiona din calitatea de sef al statului, intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul". Presedintele reia si expliciteaza unele din cele mai controversate afirmatii ale sale, facute in ultimul timp. Redam cateva fragmente din interviu.
"Sunt foarte multe variante", raspunde Traian Basescu intrebat fiind daca va demisiona. El explica: "Exista varianta suspendarii sau cea a unei posibile demisii, dar numai dupa votul prin care, eventual, se hotaraste suspendarea. In functie de evolutia politica, voi lua decizia cea mai responsabila".
Presedintele recunoaste: "E clar ca aceasta batalie politica m-a erodat si pe mine, nu doar pe ceilalti actori politici. Stiu insa ca, pe fond, romanii inteleg ce miza are batalia pe care o port".
Guvernul ca "mosia catorva"
Presedintele isi mentine afirmatiile privind noul Guvern, reiterand faptul ca acesta este un consiliu de administratie. "O tara europeana moderna si democratica nu trebuie condusa ca o intreprindere privata. De parca ar fi mosia catorva. Un consiliu de administratie dirijeaza afacerile unei companii, nu progresul unei intregi societati. Un guvern este cel mult o structura de reglementare si de control al aplicarii reglementarilor", sustine seful statului. El adauga: "Uitati-va atent la mediul din care provine fiecare dintre noii ministri si pe cine l-a avut ca suporter. Veti constata ca nu au fost partidele, nu a fost vointa electoratului, ci au fost niste oameni din economie extrem de puternici, extrem de influenti, care au determinat pana si structura unui guvern". "Daca va voi spune care sunt acei oameni, 80% din presa o sa spuna: presedintele a pus degetul, iata, vrea sa ii bage in puscarie. Daca nu spun cine sunt, ma intrebati cine sunt. Luati fenomenul ca atare. Eu, ca presedinte, am constatat ca acest fenomen este extrem de toxic", a mentionat Basescu. El admite ca intre aceste persoane nu sunt doar Dinu Patriciu si Relu Fenechiu, ci "sunt mai multi".
Coruptia de pe masa Guvernului
Traian Basescu reia si ideea ca si acum coruptia este pe masa Guvernului. "Cred ca nu a lipsit in toti acesti 17 ani, important este sa fie scoasa de pe masa Guvernului. Poate fi scoasa prin evitarea proiectelor de lege in favoarea unei clientele; poate fi scoasa prin nealocarea de bani in functie de culoarea politica din teritoriu, ci prin respectarea adevaratelor prioritati. Coruptia poate fi scoasa prin masuri generale in favoarea tuturor, si nu a prietenilor de afaceri", afirma seful statului. "Este evident ca sunt oameni de afaceri care, prin influenta pe care o au, duc la decizii politice, la legi in favoarea lor. (...) Eu ma refer la cei care au dosare pentru ca au schimbat destinatia creditelor de la Bancorex si Banca Agricola si care se trezesc acum spalati; ma refer la cei care isi fac legi ca sa scape de datorii, precum cei cu berea; ma refer la duty-free-urile pe care trebuie sa le desfiintam si, totusi, sunt interese ale magnatilor duty-free-urilor care reusesc sa influenteze un intreg Parlament sa voteze asa cum au ei nevoie, si nu cum are Romania", arata presedintele.
Tara trebuie schimbata
Intrebat fiind cum va reusi sa treaca un nou director al SIE, Basescu raspunde: "Simplu: propunandu-l. (...) Daca trece, bine, daca nu, voi face o alta propunere, daca nu vor ramane adjunctii". El insisita asupra faptului ca nu are de gand sa abandoneze lupta.
"Nici o clipa, cat timp voi fi presedinte al Romaniei, nu voi abandona nici o clipa batalia de schimbare a Romaniei, a functionarii institutiilor Romaniei. Am vazut speculatia ca trebuie schimbata tara. Tot romanul vrea sa se schimbe tara in bine. Chiar dvs. va aratati nemultumirea si ajungeti sa va jigniti propria tara: "Mi-e scarba de Romania". Tara trebuie schimbata in interiorul ei, institutiile trebuie sa functioneze, pentru ca altfel nu vom fi o tara performanta, vom ramane printre ultimele state ale UE", mai sustine presedintele. (A.H.)
Becali candideaza, dar nu tradeaza
Presedintele PNG Gigi Becali a declarat ieri, pentru NewsIn, ca, in cazul in care Traian Basescu va demisiona si vor fi anticipate la Presedintie, va candida, dar nu va ataca "un om tradat de premier si Parlament, dar care a avut onoarea sa demisioneze". Becali a precizat ca se va inscrie in cursa pentru Presedintie pentru a nu-si dezamagi electoratul, care il crediteaza pe locul al doilea printre prezidentiabili. (C.E.)
Troc cu siguranta nationala
UDMR si PNL au batut ieri palma pentru a amana dezbaterile pe fond ale pachetului legislativ privind siguranta nationala, initiat de liberali si sustinut de PSD, pe motiv ca CSAT nu a formulat o concluzie cu privire la cele cinci legi incluse in pachet. Surse UDMR, citate de Rompres, au precizat ca parlamentarii PNL si cei ai Uniunii au discutat aceasta problema miercuri seara, hotarand boicotarea dezbaterilor prin absenteism. "Colegii din PNL au spus ca, daca nu exista o concluzie a CSAT, sa amanam dezbaterile cu riscul ca pachetul legislativ sa intre in aprobare tacita", au declarat sursele citate. In replica la actiunea PNL-UDMR, presedintele Traian Basescu si-a exprimat ieri ingrijorarea cu privire la riscul adoptarii prin procedura aprobarii tacite a propunerilor legislative privind securitatea nationala. De mentionat ca legile sigurantei au fost un punct important in batalia dintre liberali si presedinte. (R.G.)
Geoana va negocia cu PNL si PRM
Liderul PSD, Mircea Geoana, a fost mandatat ieri, in urma unei intalniri informale a conducerii partidului, sa poarte discutii in urmatoarele zile cu liderii PNL si PRM in vederea obtinerii voturilor necesare in favoarea suspendarii lui Basescu, au declarat, ieri, surse din partid. La discutii va participa si Viorel Hrebenciuc. Mircea Geoana a precizat, la sfarsitul sedintei restranse, ca se asteapta ca marti, 17 aprilie, Parlamentul sa primeasca motivarea Curtii Constitutionale in privinta suspendarii, astfel ca tot marti Parlamentul s-ar putea reuni in sedinta comuna pentru a da un vot asupra demersului PSD. Geoana a subliniat ca, indiferent de motivatia Curtii, Parlamentul este forul politic care poate judeca gravitatea faptelor presedintelui. Subiectul suspendarii presedintelui a impartit PSD in doua curente de opinie contrare. (R.I.P.)
Marko vede o amenintare
Presedintele UDMR, Marko Bela, crede ca presedintele Traian Basescu "se grabeste" atunci cand afirma ca va demisiona, in cazul in care Parlamentul va decide suspendarea sa din functie. "Cred ca ne grabim cu speculatiile privind o eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu. Domnia sa insusi se grabeste sa anticipeze anumite decizii daca va fi suspendat", a declarat ieri Marko Bela. El a apreciat ca declaratia lui Traian Basescu "are si o nuanta de amenintare", atunci cand se vorbeste despre organizarea concomitenta a unui referendum privind introducerea votului uninominal si a alegerilor anticipate pentru prezidentiale. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.