Democratii si-au anuntat ieri strategia de lupta ca partid de opozitie: un fioros guvern din umbra, dupa modelul actualului Executiv, care va monitoriza activitatea ministrilor in functie. Liderul PD Emil Boc a anuntat dupa intalnirea Colegiului Dire
Democratii si-au anuntat ieri strategia de lupta ca partid de opozitie: un fioros guvern din umbra, dupa modelul actualului Executiv, care va monitoriza activitatea ministrilor in functie. Liderul PD Emil Boc a anuntat dupa intalnirea Colegiului Director al partidului de ieri ca rolul Guvernului din umbra va fi acela de a monitoriza "la sange", de a critica, de a cenzura si de a prezenta alternative la activitatea noului Cabinet.
Ex-ministrii isi reiau formal posturile
Potrivit liderilor PD, Guvernul din umbra, a carui formula va fi anuntata in cel mult doua saptamani, va cuprinde si esaloanele doi si trei ale partidului. Emil Boc a spus ca, de altfel, toti "militantii" PD au la dispozitie o lista pe care se pot inscrie pentru a obtine o functie de ministru in Cabinetul de sertar al PD. In acelasi timp insa nu toate posturile sunt libere pentru concurs, multe fiind deja rezervate pentru ex-ministrii PD din Executivul Alianntei DA. In acest sens, potrivit unor surse din PD, postul de premier ii este rezervat presedintelui executiv Adriean Videanu, cel de ministru de Interne lui Vasile Blaga, cel de ministru al Muncii Gheorghe Barbu, iar cel de ministru al Transporturilor lui Radu Berceanu. De altfel, si liderul PD Emil Boc a admis ca pedistii care aspira la un post de ministru in Guvernul PD isi vor disputa doar posturile PNL si UDMR, restul fiind deja ocupate. "Toti ministrii care au facut parte din Cabinetul Romaniei sunt in acest Guvern, dar asta nu inseamna ca sunt pusi pe viata acolo. Daca se vor valida in continuare vor ramane, daca nu, vor fi altii care le vor lua locul", a explicat Boc.
Cartea alba a Guvernului PD minus PNL
Guvernul din umbra este doar una dintre strategiile pe care liderii PD le-au gandit pentru perioada in care vor sta in Opozitie. Strategia PD in Opozitie mai are ca prioritate si castigarea tuturor alegerilor. In acest sens, liderii PD au de gand sa faca din castigarea alegerilor europarlamentare "obiectivul zero" al partidului. In plus, liderul Emil Boc a tinut sa asigure pe toata lumea ca PD nu va face opozitie de ochii lumii, "de fatada, de mucava, de genul celei facute de PSD", ci una "fara echivoc".
"Vom utiliza arma motiunilor, a intrebarilor, a interpelarilor, arma initiativelor legislative si a taxarii complete si ferme si fara echivoc a oricaror derapaje", a explicat Boc. Seful PSD a admis insa ca PD nu poate visa sa initieze o motiune de cenzura la adresa noului Executiv, pentru simplul motiv ca nu ar avea cum sa adune semnaturile necesare. "Nu avem voturile necesare pentru a initia o motiune de cenzura. Deocamdata, asteptam cateva zile ca acest guvern sa se instaleze si dupa aceea sa vorbim de alte actiuni politice concrete", a spus Boc. Pe de alta parte, conducerea democrata a anuntat ca are de gand sa elaboreze o carte alba a guvernarii PD, care sa constituie un "reper" pentru ce a realizat partidul cat a stat in Executiv.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.